Belföld

Pénzelvonást javasol az OLAF egy hárommilliárdos balatoni turisztikai fejlesztésnél

Faragó György / Fortepan
Faragó György / Fortepan

Pénzelvonásra és büntetőjogi felelősség megállapításra tett javaslatot a badacsonytomaji turisztikai fejlesztési támogatásokkal kapcsolatos vizsgálatok befejezése után az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF.

A 24.hu információi szerint az uniós szervezet az elmúlt hetekben zárta le két, összességében több mint hárommilliárd forintot kitevő balatoni projekt vizsgálatát, és a megállapításokat megküldték az Európai Bizottság regionális és várospolitikai főigazgatóságának, valamint a magyar Legfőbb Ügyészségnek. Az OLAF az Európai Bizottságnál azt kezdeményezte, hogy zárják ki a finanszírozásból „a szabálytalanul kifizetett összegeket”, a legfőbb ügyész pedig a magyar vizsgálatok támogatásához kézhez kapta az ügy teljes zárójelentését.

Polt Péter egyébként tavaly ősszel egy parlamenti kérdésre elárulta, hogy két gyanúsítottja már van az ügynek, őket jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása vétség alapos gyanúja miatt ki is hallgatták az adónyomozók.

24.hu

Az OLAF – a magyar hatóságokkal párhuzamosan – három éve kezdett saját nyomozásba a Badacsonytomaj által elnyert, 2 milliárd 435 millió forintos GINOP- és 612 milliós TOP-támogatású projektekkel kapcsolatban. A vizsgálat szokatlan intenzitással indult: két éve, 2021 februárjában az uniós ellenőrök helyszíni vizsgálatot is tartottak település polgármesteri hivatalában.

A magyar rendőrség nyomozása egyébként 2020-ban indult el a Tátika nevű épület és az azt körülvevő tóparti sétány rehabilitációjára kapott GINOP-projekt ügyében. A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) pedig már azt megelőzően elmarasztalta az önkormányzatot, amiért Krisztin N. László polgármester a pályázati pénzből fizetett ki a jegyzőnek és több városházi alkalmazottnak milliós összegeket projektmenedzsment címén. A KDB határozata szerint a polgármester jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárásokat, ezért összesen 6 milliós büntetést rótt ki az önkormányzatra. Az ügy később teljes egészében átkerült a NAV nyomozóihoz, akik házkutatást tartottak a polgármester házában, 2022 tavaszán pedig a mostani és az előző ciklus valamennyi önkormányzati képviselőjét kihallgatták a kifizetésekkel kapcsolatban.

A KDB a „Zöld város” TOP-os pályázat ügyében is talált eljárási szabálytalanságokat, amelyeket a Pénzügyminisztérium is kisebb forrásmegvonással büntetett.

Korábban arról is írtunk, hogy a Tátika-projekt – annak ellenére, hogy már rég be kellett volna fejezni – az elmúlt négy évben egyáltalán nem haladt előre, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy átadja a Navracsics Tibor vezette területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős tárca egyik cégének a kivitelezés menedzselését.

A visszaélések gyanúja miatt a város előző alpolgármestere, Orbán Péter jelentette fel a projekteket az OLAF-nál.

A címlapfotó 1963-ban készült, a másik kép a 2022-es állapotot mutatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik