Belföld

Eltűnt az Orbán-idézet egy amerikai cikkből, amiben a kormányfő azt mondta, nem szeretné, hogy Magyarország az unióban maradjon

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Karmelitában fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő újságírók 15 fős csoportját Orbán Viktor tegnap, az eseményről Rod Dreher készített összefoglalót az American Conservative számára.

A Nyugat háborúban áll Oroszországgal című írás azokat a beszélgetéseket foglalja össze, amelyeken a miniszterelnök néhány kiválasztott külföldi újságíróval folytatott aktuális politikai kérdésben, főként az Oroszországgal, az ukrajnai háborúval és az Európai Unió helyzetével kapcsolatban.

A beszélgetésen a beszámoló szerint Orbán határozott nemmel válaszolt arra, hogy szeretné-e, ha országa uniós tag lenne. Ehhez azonban Orbán gyorsan hozzátette, hogy nincs más választása, mert a hazai kivitel 85 százaléka az Unióba irányul. Dreher tudósítása szerint a miniszterelnök Brüsszelt okolja minden rosszért, ami az elmúlt 30 évben történt Európában.

Csakhogy – amint arra a párbeszédes Tordai Bence felhívta a figyelmet – az eredeti tudósításból kikerült a szóban forgó érzékeny rész. A korábbi szövegben így hangzik ez a rész szó szerint: “Someone asked the prime minister if he wanted Hungary to stay in the EU. “Definitely not!” he said, adding that Hungary has no choice, because 85 percent of its exports are within the EU.”

Magyarul: valaki megkérdezte miniszterelnököt, hogy akarja-e hogy Magyarország az EU-ban maradjon, mire Orbán határozott nemmel válaszolt.

A cikk friss verziójában ez a rész azonban már nincs benne.

Az esettel kapcsolatban megkerestük Havasi Bertalant is, a miniszterelnök sajtófőnökét, aki a következőt mondta a 24.hu-nak:

Semmi újdonság nem hangzott el; a miniszterelnök sokszor világossá tette, hogy az EU-tagság nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke. Erről beszélt például tavaly a parlamenti programadó beszédében és tegnap az MCC-konferencia külföldi előadói előtt is.

Az eltűnt rész helyett, a következő szerepel most az angol nyelvű cikkben: „Orbán Viktornak személy szerint fájdalmas, hogy Magyarország az EU-ban van, és ki van szolgáltatva a zaklatásnak. Ugyanakkor nem kérdés, hogy Magyarország az EU-ban marad, mert a gazdasági jólét függ tőle. Mégis, nehéz elviselni, hogy az EU vezetése ide-oda lökdösi.” A magyar kormány szerint Magyarország nemzeti érdeke az EU-s tagság.

A tudósítás szerint Orbán a következőket is elmondta:

  • a Nyugat el fogja veszteni az ukrajnai háborút, de az még sokkal rosszabbra fordul. Szerinte Putyin nem veszíthet, de nem is fog, mert jön a választás, és ott nem indulhat, ha kudarcot vall.
  • Putyin célja az, hogy irányíthatatlan roncsot csináljon az országból, éspedig azért, hogy azt a Nyugat ne tudja trófeaként felmutatni. Mi több, ez már sikerült is, Ukrajna olyan, mint Afganisztán: a senki földje.
  • a maga részéről elképzelhetetlennek tartja, hogy államcsíny buktassa meg Putyint, arról nem beszélve, hogy aki követné, csak még vadabb lenne. Vagyis a puccs nem oldana meg semmit.
  • elmondta, nem könnyű neki Tanács-ülésekre járnia, hiszen ott ő a homokzsák. Hogy ezt elviselje, ahhoz erős gerinc és az a meggyőződés szükséges, hogy a választók akarata fontosabb, mint az ellenfelek véleménye.
Kapcsolódó
Orbán Viktor: Beadtuk az injekciót, február-március környékén csökkenni kezd majd az infláció
A kormányfő többek közt beszélt a szankciókról, a nyugati médiáról és az ellenzék külföldi támogatásáról is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik