Belföld

Őrizetbe vettek két szegedi ortopéd orvost, 100 milliónyi vagyont foglaltak le tőlük

police.hu
police.hu

Őrizetbe vettek két ortopéd orvost Szegeden. A két férfi külföldről jött haza a hétvégén, amikor a nyomozók elfogták őket. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint mind a ketten ahhoz a bűnszervezethez tartoznak, amelyik gyógyászati segédeszközök után járó állami támogatásokat vett fel jogosulatlanul.

Mint az az egyre szélesedő ügy nyomozása során kiderült, a gyógycipőkön túl különböző ortézisekkel kapcsolatban is történtek visszaélések. A tavaly ősszel indult költségvetési csalás ügyben 17 embert fogtak el és gyanúsítottak meg a múlt héten. A hétvégén újabb két orvost kapcsoltak le a nyomozók.

Egyiküket akkor fogták el, amikor az egzotikus nyaralása után leszállt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A síeléséből hazatérő másik orvost pedig a lakásán várták a rendőrök. Majd gyanúsítotti kihallgatásukat követően mindkettőjüket bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatásukat. 

A náluk tartott kutatások során informatikai eszközöket, illetve különböző dokumentumokat foglaltak le. Ezen túl vagyonvisszaszerzés céljából lefoglalták nagyértékű autóikat, valamint ingatlanjaikat, és zárolták folyószámláikat, összesen 100 millió forint értékben.

Kapcsolódó
Kommandósok csaptak le hat ortopéd orvosra és nyolc cégvezetőre – fotók, videók
Közel 250 rendőr több mint 60 helyszínen tartott kutatásokat a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos csalások miatt.

A tavaly őszi és téli elfogásokkal együtt így az ügycsoportnak már összesen 28 gyanúsítottja van, akik közül 14 fő letartóztatásban van. A többiek bűnügyi felügyelet alatt állnak, vagy szabadlábon védekeznek.

A szerteágazó bűnügy felderítése érdekében az ország különböző pontjain létrehozott nyomozócsoportok folyamatosan elemzik és értékelik az újabbnál újabb adatokat, és továbbra is szorosan együttműködnek a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársaival. Így vált ismertté, hogy a bűnszervezethez kötődő cégek nemcsak gyógycipők után járó állami támogatásokat igényeltek vissza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől  hanem más gyógyászati segédeszközök után is benyújtottak igényt.

Az ortopéd orvosok által felírt vényeken így a gyógycipőkön túl szerepeltek még gerincortézisek, és ahhoz tartozó különböző járássegítő alkatrészek, illetve csuklóortézisek és térdortézisek is, mely eszközök mindegyikének a rögzítés, a támasztás és a tehermentesítés a funkciója.

A szervezetben mindenkinek megvolt a maga szerepe. Az orvosok írták fel a vényeket, többségében olyan emberek adatait felhasználva, akik erről mit sem sejtettek. A beteglistákat a cégek alkalmazottai küldték el nekik. Majd az ortopéd orvosok érdemi vizsgálat nélkül írták fel a recepteket, rajta a különböző gyógyászati segédeszközökkel. A cégek ezeket a termékeket ugyan legyártották, de többségében nem megfelelő minőségben, és a vényeket benyújtva igényelték vissza a NEAK-tól az állami támogatások összegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik