Belföld

Kommandósok csaptak le hat ortopéd orvosra és nyolc cégvezetőre – fotók, videók

police.hu
police.hu

Közel 250 rendőr több mint 60 helyszínen tartott kutatásokat abban a büntetőeljárásban, ami az NVSZ feljelentése alapján indult a KR NNI-nél. Az összehangolt akció keretében újabb 17 embert, köztük orvosokat és cégvezetőket fogtak el. Így jelenleg már 26 gyanúsítottal szemben folyik a büntetőeljárás. Az egyre szerteágazóbb ügy felderítésére országszerte nyomozócsoportokat hoztak létre.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly novembertől folytat eljárást gyógyászati segédeszközöket gyártó cégek vezetőivel és a velük kapcsolatban álló orvosokkal szemben bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt.

A bűnszervezet feltérképezése érdekében a KR NNI szorosan együttműködik az NVSZ-szel, valamint több vármegyei rendőr-főkapitánysággal, és a minél hatékonyabb felderítő munka érdekében országszerte nyomozócsoportokat állított fel.

police.hu

A begyűjtött információk alapján újabb olyan cégeket azonosítottak be, akik nagy értékben, jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat gyógyászati segédeszközök után. Ebben az elkövetői körben összesen tizenheten voltak érintettek: 6 orvos, 8 cégvezető és 3 alkalmazott. Az ortopéd orvosok közül kettő szegedi, egy makói, egy szigetszentmiklósi, egy szekszárdi és egy budaörsi, míg a segédeszközöket gyártó cégek vezetői többségében szegediek, de van köztük egy ceglédberceli és egy budapesti is.

police.hu

A gyanú szerint a szakorvosok a betegfelhajtók által hozott páciensek számára a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel attól függetlenül, hogy a betegnek szüksége volt-e rá vagy sem. Majd az ezek után járó állami támogatásokat jogosulatlanul visszaigényelték.

police.hu

A KR NNI az NVSZ-szel, a Terrorelhárítási Központtal, a készenléti rendőrökkel, valamint a Baranya, a Csongrád-Csanád és a Hajdú-Bihar vármegyei nyomozókkal közösen január 31-én az ország több pontján egyszerre és ugyanakkor csapott le, és tartott kutatásokat a gyanúsítottak tartózkodási- és lakhelyeiken, a munkahelyeiken, illetve valamennyi érintett cég telephelyén.

Ennek eredményeként több tucat mobiltelefont, 47 számítógépet és laptopot, cégiratokat, vényeket, méretvételi lapokat, jótállási jegyeket, illetve gyógycipőket foglalt le. Ezen túl a Kiberbűnözés Elleni Főosztály nyomozói összesen 1,5 terrabájtnyi adatot is kimentettek a különböző le nem foglalt számítógépekről.

A nyomozók a gyanúsítottak folyószámlájáról, illetve tőlük készpénzben összesen közel 80 millió forintot foglaltak le. Míg vagyonvisszaszerzés keretében további több mint 70 millió forintnak megfelelő vagyont vontak el, illetve zároltak. A TEK műveleti egységeire azért volt szükség az elfogások során, mert több elkövető engedéllyel tartott lőfegyverekkel rendelkezett.

police.hu

Az ügyben eljáró rendőrök mind a tizenhét elfogott személyt – köztük hat nőt – gyanúsítottként hallgatták ki jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint közfeladati helyezettel visszaélés miatt. Közülük hárman szabadlábon védekeznek, egy orvos bűnügyi felügyelet alatt áll, míg tizenhárman bűnügyi őrizetben vannak. Az ő letartóztatásuk indítványozására előterjesztést tett a KR NNI, valamint a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Az ügyben eddig eljárás alá vont gyanúsítottak száma így a korábbi novemberi és decemberi elfogásokkal együtt összesen 26 főre emelkedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik