Belföld

Ujhelyi István szerint a Fidesz kedvéért lehetetlenítette el Molnár Zsolttal az élen az MSZP

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Azok után, hogy Ujhelyi István csütörtök délután sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy „lebukott a kormány, botrányos volt a járványadatok kezelése”, este már az Egyenes Beszéd vendége volt, ahol a járványkezelés mellett Tüttő Katáról is kérdezték.

Szintén csütörtökön jelent meg ugyanis a Mandinderen egy cikk, amelyben magas beosztású szocialista politikusok értesülései alapján arról írtak, hogy az MSZP önállóan indul majd a 2024-es európai parlamenti választáson, Tüttő Kata személyében pedig már a listavezető személyéről is döntöttek.

Ujhelyi István erre azt mondta: „Nem lepett meg az információ, hogy Tüttő Kata lesz az MSZP EP-listavezetője, hiszen tavaly nyáron, amikor szerettem volna átalakítani az MSZP-t, megtisztítani és egy új lapot indítani a szociáldemokrata párt életében, akkor Molnár Zsolt mindenható pártigazgató közölte velem, hogy két dolog nem lehetek: pártelnök és EP-listavezető”. Később azt is közölték vele, hogy utóbbi a jelenleg főpolgármester-helyettesi pozíciót betöltő Tüttő Kata lesz.

Ezt követően Ujhelyi arról beszélt, hogy gyanítja, a NER-nek nem tetszettek az ő pártelnöki ambíciói és tervei, és ezt valamilyen módon – szerinte Molnár Zsolton keresztül – tudtára is adták a pártnak.

Bebizonyították számomra, hogy ebben a pártban én nem tudok dolgozni.

Ezt követően kérdésre, hogy úgy tartja-e, hogy az MSZP a Fidesz kedvére cselekedett, Ujhelyi azt mondta:

„Biztos, hogy vannak néhányan. Sajnálom azokat a volt párttársaimat, akik (…) tehetségesek, nem korruptak, valódi baloldali Magyarországot álmodnak meg, de mégis beszorultak egy olyan helyzetbe,  amiben szerintem az MSZP menthetetlen.”

Ujhelyi István a tavaszi választási kudarc után tűzte zászlajára az MSZP megújítását, még a párt nevét is megváltoztatta volna, mert „elhervadt a szegfű”.  Júniusban ezzel szemben már arról beszélt, hogy korábbi terveivel ellentétben mégsem indul a pártelnöki tisztségért, elmondása szerint azért, mert a politikai közösség „jelentős személyiségei befeszültek (…) egyértelművé tették számomra, hogy nem velem képzelik el a párt vezetését”. Október elején aztán el is hagyta Ujhelyi a szocialista pártot.

Molnár Zsolt: Ujhelyi úton van egy MSZP-vel rivalizáló ellenzéki pártba

Az ATV pénteken megkereste Molnár Zsoltot, aki az elmondottakra azzal reagált, hogy Ujhelyi saját magával vitatkozik, a saját korábbi állításaival került ellentmondásba. Véleménye szerint Ujhelyiről és elnöki programjáról a szocialista párt közössége mondott véleményt, amikor nem kértek az „elhervadt szegfű” koncepciójából. A pártigazgató elmondása szerint ő is azok közé tartozott, aki nem támogatta Ujhelyi terveit, amelyek szerinte az MSZP szétverésére irányultak. Végezetül kijelentette, hogy Ujhelyi éppen átigazolóban van egy az MSZP-vel rivalizáló ellenzéki párthoz, szerinte ennek tükrében kell vizsgálni, hogy mennyire hitelesek a szavai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik