Belföld

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Hosszú idő tépelődése, belső vajúdása és gyászmunkája után döntött így, de folytatja az EP-képviselői munkáját.

Vasárnapi közleményében jelentette be Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, hogy kilép a szocialista pártból. Az EP-ben folytatja a munkáját, nem kívánja visszaadni a mandátumát.

A közleményében egyebek mellett azt írja:

Valami összeragaszthatatlanul eltört. Nem gondoltam volna, hogy valaha is így lesz. Hogy ennyi sebet tud ejteni egy darabokra hulló kapcsolat nemcsak rajtam, de minden bizonnyal közösségem testén is. Hosszú idő tépelődése, belső vajúdása és gyászmunkája után írom most ezeket a sorokat. Valami összeragaszthatatlanul eltört. Próbáltam fakírként létezni a szilánkokon, de egyszerűen nem megy tovább. Tízezerhatszáz-huszonhárom nap után elbúcsúzom a Magyar Szocialista Párttól. Igyekeztem legalább annyit visszaadni ennek a közösségnek az elmúlt évtizedekben, amennyit én tőle kaptam – hiszem, hogy ez sikerült. Tizennyolc évesen léptem az MSZP tagjai közé, az életem majd kétharmadában a második családom volt. Tagjainak és szavazóinak köszönhetem politikusi karrieremet, a mozgalomnak az örökké velünk maradó élményeimet. Mindezt soha nem fogom elfelejteni, hogyan is tehetném. Nem is tőlük köszönök el, hanem a mai MSZP mechanizmusaitól, szemellenzős jövőtlenségétől.

Ujhelyi leszögezi, „a lelkiismerete tiszta, mert nem rajta múlt a változtatás.” Szerinte nem egy alkalommal próbálta felrázni a pártközösséget az elmúlt években, „a legutóbbi, sokkoló mértékű választási vereség után már kíméletlen őszinteséggel” vázolta a párt állapotát, és vállalta fel „a Horn Gyula cölöpjeire építkező újjászületés rizikós munkáját”.

Hibáztam, amikor nyers őszinteséggel tartottam tükröt magunknak? Lehet. De nem a társadalmi munkás híveinket vagy a tagságot bántottam vele, hanem a hivatásos vezetőink érdekeit.

– fogalmaz a kilépő politikus, aki szerint végül belátta, hogy sokadjára sem tudta a kritikájával áttörni a belső megkövesedés falát. „Helyette kivívtam vele néhányak intrikus haragját, ami szép lassan elfojtotta körülöttem a tiszta levegőt.”

Kapcsolódó
Mégsem indul az MSZP elnöki posztjáért Ujhelyi István
Az EP-képviselő visszalép a jelöltségtől, így Nemény András szombathelyi polgármester lehet a szocialisták társelnöke.

Ujhelyi kiemeli: kilépése nem jelenti azt, hogy fel is adná a harcot. „Politikus vagyok. Céljaim, terveim, hitem és erőm is van közös hazánk sorsának alakítására. A NER sem örök életű, nem marad végleg a nemzet nyakán élősködve. Folytatom az Európai Parlamentben megkezdett – és rangos intézmények által díjakkal elismert – munkámat, folytatom a magyar szociáldemokrata választók közösségének és érdekeinek kérlelhetetlen képviseletét, de immár szocialista párttagság nélkül.”

Tisztában van vele, hogy a mostani döntése feltehetőleg azt jelenti: a következő európai parlamenti ciklusban már nem kap lehetőséget erre a szolgálatra. „Párttagságomat elengedve építem tovább az Esély Magyar Szociáldemokrata Közösség civil hálózatát.”

Tüskéket nem hagyok, új sebeket nem nyitok, vissza nem lövök, egyszerűen lezárom ezt az időszakot. A viszontlátásra, tagtársaim!

– zárja közleményét Ujhelyi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik