Belföld

Orbán Viktor átírta az adósságrendezés szabályait

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A családok csődvédelme szempontjából fontos rendelet egy hét múlva lép hatályba.

A természetes személyek adósságrendezéséről szóló egyes jogszabályok veszélyhelyzetben történő eltérő
alkalmazásáról döntött a kormány Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet felülírja a családi csődvédelem szempontjából meghatározó törvényt, illetve a kormány több korábbi rendeletét.

2. § Az a belföldi székhelyű hitelintézet, amelynek tevékenységi engedélye és üzletszabályzata kiterjed a lakossági folyószámlák vezetésére, és az adóssal forint fizetési számla nyitására és vezetésére vonatkozó keretszerződése van, az adós kezdeményezésére soron kívül megköti, illetve módosítja – az Are. tv. 45. § (3) bekezdése, valamint a természetes személyek bírósági adósságrendezési eljárásában a családi vagyonfelügyelő és a felek közötti együttműködés szabályairól, valamint az adós fizetési számláiról szóló jogszabályban meghatározott – az adósságtörlesztési számla, illetve a megélhetési számla céljára szolgáló bankszámlaszerződéseket.

A mellékleteiben új felső összeghatárokat meghatározó rendelet a kihirdetését követő nyolcadik nap lép hatályba, rendelkezéseit az akkor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell. A rendelet azt is pontosítja, mit kell tenni, ha  a bírósági adósságrendezési eljárásban az adósnak, a családi vagyonfelügyelőnek a bíróságnak, de lehetőséget ad arra is, hogy az adós kérelmezze a rendelet hatálybalépése előtt jogerőre emelkedett adósságtörlesztési végzés módosítását.

Miután Orbán Viktor bejelentette, hogy a kormány fizeti a Dunaferr-dolgozók bérét a következő hat hónapban. megjelent a rendelet, amely ezt lehetővé teszi. Már a címe is jelzi, hogy az előzetes számítások szerint 16 milliárd forintos mentőakció hány jogszabályt érint.

A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény, a Bérgarancia Alapról szóló 1994. évi LXVI. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról, továbbá a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény, valamint a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról
szóló 2006. évi V. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 521/2022. (XII. 13.) Korm. rendelet alapján elrendelt felszámolási eljárások részletszabályairól szóló kormánydöntés csütörtöktől lépett hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik