Adrián Zoltán / 24.hu
Belföld

A kormány formailag nem tudja kitenni a politikusokat a vagyonkezelő alapítványokból

Hiába ígéri Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős miniszter, hogy törvénymódosításokkal megoldják a vagyonkezelő alapítványokkal kapcsolatos vitás kérdéseket az Európai Bizottság kérései szerint, a választások előtt úgy bebetonozták ezt a konstrukciót, hogy a mindenkori kormánynak formailag semmi beleszólása sem lehet ezen szervezetek működésébe, nem válthatja le, nem hívhatja vissza a vezető tisztségviselőket.

Mint megírtuk, Navracsics ezt mondta Brüsszelben a múlt héten:

Részünkről nem akadály, ha az Európai Bizottság azt veti fel, hogy a politikusok ne lehessenek tagjai ezeknek a kuratóriumoknak, akkor szabályozással ezt is meg tudjuk oldani

– jelentette ki a területfejlesztési miniszter, akinek ez alapján szintén vissza kellene lépnie a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának vezetésétől.

A közelmúltban Navracsics jelezte azt is, hogy a miniszterelnök abszolút támogatja az összeférhetetlenség kimondását a miniszterek esetében. Az unió szerint ugyanis aggályos és összeférhetetlen, hogy fideszes miniszterekkel, államtitkárokkal, képviselőkkel és polgármesterekkel vannak tele az egyetemi alapítványok kuratóriumai, és amíg ezt a problémát fel nem oldják, addig semmilyen uniós forrást nem kaphatnak az alapítványi egyetemek, így sem az Erasmus-, sem a Horizont-programból sem kaphatnak támogatást.

A győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumában havi bruttó másfél millió forintért „dolgozik” például Szijjártó Péter külügyminiszter (akinek így már közel 5 és fél millió forint közpénzekből származó havi bruttó jövedelme van). A miskolci egyetemet fenntartó, Universitas Miskolcinensis Alapítványtól Varga Judit igazságügyi miniszter kuratóriumi elnökként 1,4 millió forintos javadalmazásban részesül. A Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítványban Varga Mihály pénzügyminiszter szintén másfél milliós jövedelemhez jut. Lázár János építési és közlekedési miniszter egymillió forintot kap a Magyar Agrártudományi Egyetemért Alapítványtól, hasonlóan Nagy István agrárminiszterhez. Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány tagja, ő 1 és 5 millió forint feletti összeget vesz fel a most közzétett vagyonbevallása szerint. Navracsics Tibor az egyetlen kormánytag, aki nem vesz fel tiszteletdíjat az alapítványától.

A kormány ezen szervezetek alapításakor az összes alapítói jogot átadta a kuratóriumoknak, minden döntést a kuratóriumokhoz delegáltak. Tagjaikat határozatlan időre nevezték ki, lényegében életük végéig szól a megbízásuk, kivéve, ha valami miatt maguktól lemondanak, vagy a többi tag vissza nem hívja őket.

Tehát a kormány itt abban bízhat, hogy az érintettek önként lemondanak a kuratóriumi tagságukról. Megkerestük valamennyi fent felsorolt érintett minisztert, hogy hajlandóak-e maguktól lemondani az alapítványokban betöltött tisztségeikről, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak. Ez fájdalmas döntés, mivel – mint említettük – a többségük havonta átlagosan másfél millió forintos tiszteletdíjat vesz fel.

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI Orbán Viktor ötödik kormánya. tagjai. Palkovics László volt technológiai és ipari miniszter mellett Lázár János, Varga Judit, Nagy István, Navracsics Tibor, Szijjártó Péter és Varga Mihály is „örökös” kuratóriumi tagsággal bír egyetemek vagyonkezelő alapítványaiban, amiért milliós tiszteletdíjra jogosultak.

A kormánynak annyi mozgástere lehet, hogy megállapítja, hogy az állami vezetők és parlamenti képviselők esetében összeférhetetlen a vagyonkezelő alapítványokban betöltött tisztség, így az érintettek választhatnak, hogy a miniszteri, államtitkári posztról, képviselőségről mondanak le, vagy a jól fizető, kuratóriumi helyükről.

Ezt minden hírverés nélkül egyszer meg is hozták a politikai felsővezetők esetében tavaly októberben, (egy törvénymódosítással kivették azt a passzust, ami a vagyonkezelő alapítványok esetében felmentést adott a összeférhetetlenség alól), ám két héten belül egy másik törvénymódosítással vissza is tették, ami jól jelzi, hogy mennyire ragaszkodnak a politikusok ezekhez az állásokhoz – hívta fel a 24.hu figyelmét Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója.

A másik uniós kérés kapcsán, ami arra vonatkozik, hogy a jelenleg határozatlan időre szóló kuratóriumi tagságot valamilyen határozott idejűre alakítsák át, a kormánynak még kevesebb mozgástere van. Ehhez ugyanis az alapítványoknak az alapító okiratát kellene módosítani, amit csak a kuratóriumok tehetnek meg.

Ligeti Miklós szerint hiába van kétharmada a Fidesznek, a kuratóriumok jóváhagyása nélkül nem tud jogszerűen hozzányúlni a rendszerhez, mert az alapítói jogokat is átadta az állam. – Viszont mivel a saját embereivel töltötték fel ezeket, várhatóan nem fognak nagy ellenállást kifejteni, hogy teljesítsék a kormány kéréseit. Ám ha így tesznek, még az illúziója is elvész annak, hogy ezek az alapítványok valóban függetlenek lennének a hatalomtól – tette hozzá.

A magyarok többsége egyébként egyet ért az Európai Bizottsággal abban, hogy semmi keresnivalójuk politikusoknak az egyetemi alapítványokban. Egy felmérés szerint a megkérdezettek kétharmada gondolta úgy, hogy vissza kell hívni a vagyonkezelő alapítványok vezető testületeiből, és ebben a kormánypárti szimpatizánsok jelentős része is egyetért.

Kapcsolódó
Ezek a politikusok akár életük végéig kaphatják a milliós fizetésüket
A közérdekű feladatokat ellátó alapítványok kurátorai leválthatatlanok, így akár életük végéig betölthetik a milliós fizetéssel járó posztot. Akad köztük nem kevés politikus is.

Ajánlott videó