Belföld

Navracsics Tibor: Orbán Viktor abszolút támogatja a miniszteri összeférhetetlenség kimondását

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A miniszterelnök abszolút támogatja az összeférhetetlenség kimondását a miniszterek esetében – nyilatkozta Navracsics Tibor területfejlesztési és EU-forrásokért felelős miniszter az atv.hu-nak. Hozzátette:

már egyeztetett is Orbán Viktorral az ügyben.

Navracsics először Brüsszelben beszélt arról, hogy a kormány kész jogszabályt módosítani annak érdekében, hogy a közalapítványi kuratóriumokban megszüntessék az összeférhetetlenséget.

A miniszter az ATV-nek megerősítette, hogy az általa előterjesztett törvényjavaslatban szerepelni fog a miniszterek összeférhetetlensége a kuratóriumi tagsággal, tehát a terv szerint a jövőben miniszter nem lehet kurátor. Arról, hogy államtitkárok, polgármesterek lehetnek-e kuratóriumi tagok még egyeztetnek az Európai Bizottsággal.

Navracsics szerint lehet, hogy a kormány már ezen a héten dönt a kérdésben, de elképzelhető, hogy csak a jövő héten. Megerősítette, hogy az előterjesztés jelenleg is zajlik.

Először bevisszük a javaslatokat a kormány elé, aztán egyeztetünk a Bizottsággal

– nyilatkozta a tárgyalások állásáról Navracsics, aki épp a Századvég Alapítvány konferenciájáról távozott.

Arra, hogy az időkorlát hány év lesz a kuratóriumi tagok esetében, a miniszter azt mondta, ezt a kormányülés fogják megvitatni, ahogyan azt is, hogy egy kuratóriumi tag újraválasztható legyen-e. Navracsics hozzátette, hogy ő amellett foglal állást, hogy az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagjai legyenek újraválaszthatóak, de erről is egyeztet még a Bizottsággal.

Mint ismert, a Bizottság döntése értelmében nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi felsőoktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy ilyen alapítványok tartanak fenn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik