Belföld

Megtaláltuk a tavalyi Szent István napi rendezvények összköltségét, a médiakampány drágább volt, mint a tűzijáték

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Európa legnagyobb tűzijátékával készült a kormány az államalapítás ünnepére tavaly augusztus 20-ára. A Szent István napi rendezvényeket végül az időjárás-előrejelzések miatt egy héttel későbbre csúsztatták. A Tűz és Fények játéka nevet viselő tűzijáték és a hozzá tartozó show több mint 4 kilométer hosszan, a Margit hídtól egészen a Petőfi hídig tartott, 40 ezer pirotechnikai effektet használtak, a műsort 600 drónból álló drónshow, fényfestés és fényshow egészítette ki.

Mohos Márton / 24.hu Az időjárás előrejelzések miatt elmaradt Szent István napi tűzijáték 2022. augusztus 27-én.

Ennek persze megvolt az ára, de hogy pontosan mennyibe is került az augusztus 20-ai rendezvény, azt a Magyar Turisztikai Ügynökség közérdekű adatigénylésre sem árulta el. A Párbeszéd június végén próbált meg ilyen formában információt szerezni a tűzijáték és a négynapos programsorozat előzetes költségbecsléséről az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalon. Az MTÜ viszont az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva azt írta: „a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

Később az MTÜ közleményt adott ki, melyben azt írták, hogy félrevezető cikkek jelentek meg az augusztus 20-ára tervezett tűzijátékkal kapcsolatban, hiszen a hozzájuk érkezett közérdekű adatigénylés a tűzijáték előzetes költségbecslését kérte, „ez azonban pontosan tudható, mivel azt a Magyar Turisztikai Ügynökség az év első felében már beszerezte. A rakéták beszerzési ára nettó 1,3 milliárd forint, bruttó 1 milliárd 650 millió forint, amely megegyezik a tavalyi tűzijáték árával”. Az ellenzéki párt adatigényléséből viszont egyértelmű, hogy az egész programsorozat előzetes költségbecslésére kérdeztek rá, ami azóta sem derült ki.

A Magyar Turisztikai Ügynökség oldalán viszont megtaláltuk a végösszeget. A közérdekű adatok közé feltöltött dokumentum szerint

a rendezvény teljes költsége 10 milliárd 300 millió forint volt. 

Az MTÜ részletesen közzétette, hogyan jött ki ez az összeg:

  • a tűzijáték és az ahhoz tartozó, valamint az állami rendezvényekhez kapcsolódó rendezvénybiztosítás 3,2 milliárd forintba került. Ebbe beletartozik a komplex rendezvényszervezési, technikai és a biztonsági feladatok ellátása, az engedélyeztetési eljárások, a tűzijáték, a fényshow, az épületvetítés, a drón show technikai megtervezése, a biztonságos lebonyolítás és logisztikájának teljes körű biztosítása.
  • Az állami díszünnepség 233 millió forintba került.
  • 4,5 milliárd forintba kerültek a programsorozathoz kapcsolódó rendezvények engedélyeztetései, a tervezések, a technikai, biztonsági és logisztikai feladatok ellátása.
  • A médiaköltség közel 2 milliárd forintra rúgott, ebben benne van a médiatervezés, a hirdetési felületek médiavásárlása, a TV-rádió, sajtó, online média és közterületi megjelenések, kreatív tervezések.
  • Az egységes arculati megjelenésre 351 millió forintot költöttek, ez a tétel magába foglalja a weboldalfejlesztést, a dekorációt, a márkaazonosítóval ellátott ruházatot, kiegészítőket, poharakat.

A gazdasági nehézségek miatt sokan úgy gondolták, érdemes lenne a rendezvény költségét másra fordítani, közel kétszázezren alá is írtak egy petíciót, melyben azt szorgalmazták, hogy a tűzijáték árát költsék inkább a gazdasági válság okozta károk enyhítésére, adják a szociális szférának, vagy fejlesszék belőle az oktatást, az egészségügyet.

Az Átlátszó cikke szerint 2021-ben egyébként közel 12 milliárd forintba kerültek az augusztus 20-i programok, vagyis a tavalyi rendezvény olcsóbb volt, mint a tavaly előtti, sőt Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár augusztusban egyenesen arról beszélt, hogy drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot, mint megrendezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik