Belföld

Már agyalnak az alapítványi egyetemek, mivel pótolhatnák az Erasmus+-t

Mohai Balázs / MTI
Mohai Balázs / MTI

Két alapítványi egyetem hivatalosan is megerősítette, a hallgatói mobilitást akkor is a jelenlegi szinten tartanák fenn, ha az erasmusos programokban már nem vehetnének részt a hallgatóik.

A sajtóban az utóbbi napokban az Erasmus+ tervezett felfüggesztéséről megjelent hírekre reagálva a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem arról határozott, hogy amennyiben ezek a források a jövőben nem állnak rendelkezésre a megszokott módon, úgy saját forrásból és hatáskörben dolgozza ki a MATE nemzetközi mobilitási programját, írja közleményében az intézmény.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora azt írta,

a MATE hallgatóinak mobilitáshoz fűződő joga Egyetemünk számára szent és sérthetetlen, amennyiben az ehhez szükséges források a jövőben nem a megszokott módon fognak érkezni Egyetemünkhöz, akkor sem érheti hátrány azokat a hallgatókat, akik minket választottak, vagy azokat a diákokat, akik épp most szeretnének hallgatóinkká válni. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem széles nemzetközi kapcsolatrendszerére, ismertségére, elismertségére és forrásaira alapozva megkezdte azon akciótervének előkészítését, hogy az esetlegesen elmaradó Erasmus+ program helyett saját, széleskörű nemzetközi mobilitási programot dolgozzon ki.

Hozzátette, az egyetemen jelenleg is közel 600 hallgató és oktató vesz részt külföldi részképzésen, illetve szakmai gyakorlaton. Az intézményben 100-nál több országból, 2400 külföldi hallgató folytatja felsőfokú tanulmányait.

„A nemzetközi légkör és a nemzetközileg elismert képzés hallgatóink számára nem egy lehetőség, hanem a MATE garanciája képzésük értékére. Hallgatóink ehhez fűződő érdekét és jogát semmilyen kényszerítő körülmény nem csorbíthatja, ezért intézményünk megkezdte a tárgyalásokat annak érdekében, hogy amennyiben a magyar felsőoktatás számára negatív döntés születik az Erasmus+ ügyében, úgy azonnal át tudja venni a helyét saját nemzetközi mobilitási programunk” – fogalmazott Dr. Gyuricza Csaba.

Szegeden is gondolkoznak

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke a Szeged.hu-nak azt mondta, amennyiben a hallgatói mobilitás szempontjából fontos Erasmus+ források hozzáférhetetlenné válnának, akkor az egyetem saját forrásból biztosítani fogja, hogy hallgatói mobilitás legalább a jelenlegi szinten fennmaradhasson.

Szabó Gábor azt is közölte, az SZTE nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottság döntéséről, miszerint felfüggesztik az Erasmus+ és a Horizon Europe pályázatait, amihez hozzátette: ilyen horderejű ügyekben nem sajtóhírek alapján tájékozódnak.

A szegedi egyetem kurátorai ebben az ügyben már egyeztettek egymással, és teljes volt köztük a nézetazonosság. A kuratóriumi tagok között található Lantos Csaba energetikai miniszter és Trócsányi László korábbi igazságügyminiszter, az Európai Parlament jelenlegi fideszes képviselője is.

A hallgatói mobilitás kérdése a szegedi egyetemnél hozzátartozik a képzéshez. Egyetemi oktató vagyok, és nem vagyok hajlandó a hallgatók jövőjével játszani

– zárta szavait Szabó Gábor, a SZTE-t működtető alapítvány kuratóriumának vezetője, az egyetem korábbi rektora.

Kapcsolódó
Saját forrásból finanszírozná a hallgatók erasmusos tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem
Az ügyben teljes a nézetazonosság a szegedi egyetem kurátorai közt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik