Belföld

Kormánybarát civilekkel tárgyalt Rétvári a tanárokról

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A pedagógusok béremeléséről egyeztetett civil szervezetekkel kedden a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence  – számolt be az MTI. A közleményből az is kiderült, hogy pontosan mely szervezeteket tartott fontosnak meghívni az államtitkár:

  • Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete nevében közölte: azt javasolják, hogy a béremelést a teljesítményhez, ne elsősorban az életkorhoz igazítsák, ugyanis „a kezdő pedagógusok nehezen tudnak bérükből családot alapítani”.
  • Király Nórát, a Fiatal Családok Klubja elnökét idézve azt írják, össztársadalmi összefogásra van szükség ahhoz, hogy sikerüljön előrébb lépni a pedagógusok megbecsülésében.
  • Skrabski Fruzsina, a Három királyfi, három királylány mozgalom vezetője elmondta, megalapították a Családbarát Köznevelési Intézmény díjat.
  • Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért vezetője egyedülálló kezdeményezésnek nevezte a kormány oktatási kérdőívét, és mindenkit annak kitöltésére buzdított.

A Belügyminisztérium oktatási kérdőívéről – amely már megjelenés napján hatalmas port kavart – maga az államtitkár is beszélt. Noha a tárca eredeti közleménye szerint a szülői kérdőív kitöltésére december 15-én éjfélig lesz lehetőség, Rétvári állítása szerint az elmúlt szűk két hétben azt 120 ezer szülő küldte vissza.

A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Rétvári azt mondta: a kormány elkötelezett a pedagógusbér-emelés mellett, és három év alatt 75 százalékkal növeli a tanárok juttatását. Jövőre 21, utána 25, majd 29 százalék emelést terveznek, így 770 ezer forintra nő a pedagógusok átlagbére – magyarázta az államtitkár.

Rétvári a szakszervezetek hétfői javaslatára, amely nemzeti oktatási kerekasztal felállítását szorgalmazta, úgy reagált, „meglepte a kérés”, mert már évek óta működik hasonló, a köznevelési stratégiai kerekasztal. Ebben – közölte – olyan szervezetek vesznek részt, mint például a szakszervezetek, diákszervezetek, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, a munkáltatók és a fenntartók képviselői. Ezzel párhuzamosan – az államtitkár állítása szerint – zajlik az egyeztetés a sztrájkbizottságokkal, valamint nyáron és ősszel is konzultáltak a pedagógusokkal az „iskolai körülményekről”.

Mint a Telex nyomán megírtuk, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár péntek délelőtt tíz órára hívott össze konzultációt, ahol a meghívottak között a szakszervezetek is jelen lehetnek ugyan, de meg nem szólalhatnak. A tárca szerint erre a célra ugyanis ott van a szakszervezeti sztrájktárgyalás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik