Belföld

Telex: A szakszervezetek mehetnek, de nem szólalhatnak fel Maruzsa államtitkár oktatásügyi konzultációján

MTI / Czeglédi Zsolt
MTI / Czeglédi Zsolt

Péntek délelőtt tíz órára hívott össze konzultációt Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár – tudta meg a Telex. Értesülésük szerint a konzultációra a tankerületi igazgatók hívtak meg intézményvezetőket, és több pedagógus is részt vesz az egyeztetésen. Az azonban nem világos, hogy a kiválasztott tanárokat ki, és mi alapján választotta ki az eseményen való részvételre.

A lap azt írja, hogy az intézményvezetőket csak telefonon értesítette a tankerület, de a pedagógus-szakszervezetek levelet is kaptak Maruzsa Zoltántól. A szerkesztőség birtokába került államtitkári levélből kiderül, hogy a konzultáción az érdekvédelmi szervezetekből egy ember vehet részt, és a tagoknak nem lesz lehetőségük megszólalni a találkozón.

Mivel a rendezvény programja kötött, a felszólalás lehetőségét ezen a fórumon nem tudjuk biztosítani. A szakszervezetekkel a további egyeztetésre a következő sztrájktárgyaláson természetesen lesz mód

– idézik az eljárás indoklását.

Az eseményt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartják. Az a levélből sem derül ki, hogy miről lesz szó az egyeztetésen. A lap kereste a Belügyminisztériumot, hogy megtudják, mi alapján választották ki az egyeztetésre meghívott pedagógusokat, és hogy miről lesz a konzultáción. A tárcától válasz még nem érkezett.

Navracsics Tibor és Gulyás Gergely kedd reggel rendkívüli kormányzati tájékoztatót tartott. Az ott elhangzott ígéret szerint a pedagógusbérek emelése már már januártól megkezdődhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik