Belföld

Ha adományozunk, mi is boldogabbak leszünk

Getty Images
Getty Images

A jótékonykodás nemcsak annak esik jól, aki rászorul, hanem azt is boldoggá teszi, aki ad. A SPAR 2022. májusi kutatása szerint a 18-65 éves lakosság 78%-a adományozott már legalább egyszer életében – elsősorban pénzt, ruhát vagy élelmiszert. Ők tisztában vannak vele, milyen sok pozitív érzelemmel jár, ha másokon segítenek.

Karácsony környékén nő az adományozási kedv, mert ilyenkor érzékenyebbek vagyunk: sokkal inkább észrevesszük, mennyi rászoruló ember él körülöttünk. Szeretnénk, ha ők is megtapasztalnák, hogy vannak, akik – amennyire saját forrásaik engedik – gondolnak rájuk és törődnek velük.

Az adományozással azért is jól járunk, mert oldja a stresszt és olyan hormonokat (például dopamint) szabadít fel, amelyek segítségével az immunrendszerünk is hatékonyabban működik. Így nemcsak a lelki, de a testi egészségünkre is pozitív hatást gyakorol, ha segítünk a rászorulóknak.

Elégedettséget, örömöt élhetünk át ilyenkor és csökkenteni tudjuk a bennünk lévő feszültséget, azt a szorongást vagy félelmet, amit más emberek szenvedéseivel kapcsolatban érzünk. Kutatások szerint az adakozás sokkal inkább megnöveli az adományozók boldogságérzetét, mint az, ha saját magukra költenek. Segíteni olyan érzés, mintha megjutalmaznánk valamivel magunkat. Közösségépítő hatása is van, segít közelebb kerülni azokhoz, akikkel egy városrészben élünk – akár azért, mert együtt adományozunk, akár mert azzal alakul ki valamilyen kapcsolat, akinek adunk.

A SPAR felméréséből kiderült, hogy az emberek szívesebben adakoznak személyesen (például üzletekben, adománygyűjtő perselyekbe, termékek formájában), mint online. Az adományozók 43%-a szinte látja maga előtt annak az arcát, akinek ad, pozitív érzést köt hozzá. A Covid-járványt követően még jobban felértékelődött a személyesség szerepe: jól esik kapcsolatba kerülni azzal, akinek adunk. Az is fontos szempont lehet sokak számára, hogy tudják, „jó helyre megy” az adomány.

Ha kevés, az is sokat jelent

Ugyanakkor, ha online adakozunk (például támogatói kártyával), mert csak erre van lehetőség vagy erre van kapacitásunk, az is ugyanolyan pozitív érzéseket okoz bennünk, mint a személyes segítség. Az adományozás erősíti bennünk az érzést, hogy felelősek vagyunk egymásért, összetartozunk – akkor is, ha más élethelyzetben vagyunk.

Sokan érzik úgy, hogy csak keveset tudnának adni, ezért inkább nem adományoznak semmit, mert kínosnak éreznék; miközben tudjuk, hogy bármilyen kis összeg segíthet. Ezen kívül még az okoz nehézséget a legtöbb embernél, ha nem tudja, hogy mennyit „kellene”, „illene” adnia. Egyéni beszámolók alapján úgy tűnik, hogy sokkal gördülékenyebb lehet az adakozás abban az esetben, amikor előre meghatározott összegeket lehet befizetni – például adománykártya segítségével.

Mindegy tehát, hogy online vagy személyesen adományozunk, pár száz forintot vagy több ezret: gondoljunk arra, hogy mindenképpen segítünk valakinek és ettől mi is jobban fogjuk érezni magunkat. Érdemes megragadni a lehetőséget és egy kis boldogságot csempészni egymás életébe.

Adni Öröm!

Idén is rászoruló családoknak adhatnak karácsonyi ajándékot a vásárlók a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország közös élelmiszergyűjtő akciója, az Adni Öröm! keretében. A szeretetszolgálat önkéntesei 2022. december 15. és 20. között fogadják a kijelölt SPAR és INTERSPAR áruházakban az adományokat, amelyeket az adományozók most egy személyes üzenettel is kiegészíthetnek, meghittebbé varázsolva mások ünnepét.

 

A 26. Adni Öröm! akcióban résztvevő SPAR és INTERSPAR áruházak listája megtalálható a www.adniorom.hu weboldalon. Az „Adni Öröm!” és a Máltai adománykártyák megvásárlásával pedig a SPAR Online shopon keresztül is támogatni lehet a kezdeményezést.

SPAR

A cikk a SPAR támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik