Belföld

Beck Zoltán: Előbb-utóbb mindenkinek szüksége lesz valamilyen energiatároló megoldásra

Wattmester Kft.
Wattmester Kft.
Az évtized végére 6000 MWh napelemes energiatermeléssel számolnak a hivatalos prognózisok, ami azt jelenti, hogy megduplázódik a jelenlegi megújuló energia termelése. Már a következő hónapokban dinamikusan fog nőni az energiatárolók iránti kereslet is, és ezek a berendezések komoly megtakarítást hozhatnak a felhasználóknak – mondta Beck Zoltán, a Wattmester Kft. ügyvezetője, aki az Atlas Copco készenléti aggregátorok és energiatároló berendezések hazai forgalmazója.

Mire alapozza azt az állítást, hogy belátható időn belül mindenkinek szüksége lesz valamilyen energiatárolóra?

Az energiaárak tavaly ősz óta összességben jelentősen emelkedtek, és nem utal semmilyen jel a piacon arra, hogy visszafordulna a trend, visszasüllyednének az árak a háború kitörése előtti szintre. Ilyen körülmények között mindenki igyekszik racionalizálni a költségeit, legyen szó magánszemélyről, közintézményekről, vállalkozásokról vagy ipari létesítményekről, ez pedig megújuló források nélkül nem megy, ellenkező esetben ki vagyunk szolgáltatva az energiakereskedő árképzési politikájának. Saját, megújuló energiatermelés esetén más a helyzet, a megtermelt áramot azonban tárolni kell ahhoz, hogy a fogyasztó fel tudja használni akkor, amikor nem süt a nap, vagy felhős ég miatt nem elegendő a termelés. De erre ösztönöz a szabályozás is, amely szerint a lakosságinál nagyobb napelemes erőművek esetében már most is 30 százalék teljesítmény tárolását biztosítani kell 2 órára, enélkül már egy ideje nem kaphatnak a vállalkozások engedélyt a telepítésre. A szaldó elszámolás kivezetésével ez már a lakossági felhasználást is érinteni fogja.

Wattmester Kft.

Mennyi időre lehetséges a tárolás? Nyilván nem arról van szó, hogy amit nyáron megtermelünk, azt télen fel tudjuk használni.

Ez a napelemeknél az éves szaldóelszámolásban lehetséges, ami jelenleg még működik, de kivezetik 2024 január elsejétől. Azután naponta már csak annyi áramot tud mindenki felhasználni, amennyit megtermelt az adott elszámolási időszakban, illetve lehetősége van arra, hogy a felesleget betárolja. Számos megoldás jön szóba, hogyan történjen a tárolás: melegvíz formájában vagy akkumulátorban. Az utóbbi a legegyszerűbb. A jelenlegi technológiai megoldásokkal néhány napra lehet megoldani a tárolást. A partnerünk jelenlegi fejlesztései azt mutatják, hogy a hidrogén tárolása és felhasználása középtávon egyre elterjedtebb lesz.

Mik a legfőbb igények egy energiatárolóval szemben?

Akkor van létjogosultsága, amikor nem áll rendelkezésre elegendő energia a szolgáltatótól vagy nem megfelelő árszintű a kínált áram. Ilyenkor nagyon jó, ha a fogyasztó tud felhasználni a saját maga által megtermelt, illetve eltárolt áramból. Mondjuk éjjel vagy a borús órákban használja fel azt, amit a napsütéses órákban megtermelt.

Hogy értendő az, hogy nem megfelelő az áramszolgáltató által nyújtott ár?

A vállalatok adott kapacitásra szerződnek, a felek az elképzelhető maximális felhasználással kalkulálnak és erre a maximumra szerződnek. Valójában azonban ehhez a maximális értékhez képest általában kisebb az üzem átlagos áramigénye, napközben lehet több kiugrás van a felhasználásban. Ha azonban kisebb mennyiséget köt le az adott felhasználó, akkor a szolgáltatója ezeket a határérték túllépéseket büntetőtarifával megfizetteti. Ha viszont a vállalkozás energiatárolóval rendelkezik, akkor van módja arra, hogy kisebb kapacitásra szerződjön, és a csúcsokat maga kezelje.

Tapasztalataik szerint mennyit lehet azzal spórolni, ha egy cég maga kezeli a csúcsfogyasztás időszakait?

Ezzel akár 25-30 százalék is megtakarítható, a lekötött kapacitás csökkentésével és a határérték átlépés miatti magas költséget sem kell megfizetnie. De azt se felejtsük el, hogy akkumulátoros tárolás nélkül a rendszerteljesítmény alapján megtermelhető megújuló energia akár 70 százaléka is elveszhet.

Említette, hogy mindenkinek gondoskodnia kell az áramtárolásról majd, kicsiknek és nagy felhasználóknak egyaránt. Mire kell tekintettel lenniük a közületeknek, magánszemélyeknek, ipari felhasználóknak, kinek milyen technológiát érdemes beszereznie?

Az akkumulátorban tárolt energia műszaki felépítés tekintetében nagy különbség nincs az egyes gyártók között. Inkább a minőség, az ár és manapság az elérhetőség a kérdés, tehát az, mikor tud szállítani a gyártó? Amúgy a háztartási, illetve ipari felhasználók között a kapacitásigény, a beruházás nagysága, illetve a méret különbözik. Az 5-10 évvel ezelőtti építkezések tervezésénél még egyáltalán nem kalkuláltak a tárolókkal, illetve ennek a helyigényével. Nagy előny, ha nem kell külön épületet építeni egy tárolónak, ezért előnyös lehet a hordozható, kültéri, komplett konténeres megoldás.

Wattmester Kft.

Honnan kerülhet ki potenciálisan a legtöbb energiatároló vásárló?

Az energiaigényes vállalkozások, leginkább az ipari felhasználók, de idetartoznak a gyárak, adatközpontok, irodaházak, logisztikai központok vagy állami intézmények, akik megújuló energia felhasználást terveznek.

Azt prognosztizálja, hogy az energiatárolók iránti kereslet jelentősen nőni fog már a következő hónapokban, viszont az igényektől egyelőre elmarad a kínálat. Mivel kell számolniuk ebben a helyzetben a felhasználóknak?

A legtöbb vállalat azonnali, a piaci árnál olcsóbb, és egyben stabil energiaellátási megoldások után kutat, ám ezek a nyersanyaghiány, a hosszú szállítási határidők, valamint a magas beruházási költségek miatt nehezen elérhetőek. A saját energiaforrás megtalálására és tárolására a most meghozott vezetői döntések hozzávetőleg féléves átfutással valósulhatnak meg, így bármilyen halogatás hatalmas üzleti kockázatot rejt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik