Belföld

Megpecsételődött az akadémiai kutatóintézetek sorsa

Rövid levélben tájékoztatta kedd este az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának igazgatója, Rudas Tamás az intézet munkatársait arról, hogy az akadémiai kutatóhálózat sorsa minden jel szerint megpecsételődött.

A 24.hu birtokába került levél szerint a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége kedd délután kibővített ülést tartott. Lovász László, az MTA elnöke az ülésen beszámolt arról, hogy hétfőn beszélt Palkovics László innovációs miniszterrel az akadémiai kutatóhálózat jövőjéről.

Palkovics pedig arról a tervéről tájékoztatta a tudományos akadémia elnökét, hogy a kutatóintézeti hálózat egy része megszűnik, egy része egyetemekhez vagy más intézményekhez kerül, az MTA irányítása alatt maradók esetében pedig egy létrehozandó új testület fogja irányítani a kutatócsoportok tevékenységét.

A kormány a nyár elején azzal a tervvel állt elő, hogy az MTA kutatóintézetei finanszírozásának nagy része, 20 milliárd forint átkerül a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. Az akadémia és a kormány között tárgyalások kezdődtek, az álláspontok azonban érezhetően nem közeledtek.

Mint lapunk elsőként megírta, Rudas Tamás – a Társadalomtudományi Kutatóközpont dolgozóinak rosszallását kiváltva – korábban azt is fölvetette, hogy a kutatóhálózat munkatársai idejük egy részében a kormány által megjelölt témákon dolgozzanak. Ezt olyan kompromisszumos javaslatként tálalta, amelybe talán a kormány is belemegy – a tudósok viszont inkább a kutatói szabadság korlátozásaként értékelték.

Heti két napot a kormány megrendelésére dolgozhatnak a tudósok
Ezt javasolja kompromisszumként az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának igazgatója. Nagy a felháborodás az intézetben, ahol többen úgy gondolják: ez a tudományos kutatás szabadságának feláldozása.

Később – a mostani döntés előszeleként – az is felvetődött, hogy a kutatócsoportok tevékenységét a kormány és az akadémia által delegált tagokból álló testület irányítsa vagy ellenőrizze. Az MTA egy Kutatóhálózati Tudományos Tanács felállítását javasolta.

Palkovics László két napja arról beszélt a Debreceni Egyetem tanévnyitóján, hogy érdemes újragondolni az akadémiai kutatóintézetek státuszát, mivel a jelenlegi struktúra nem támogatja hatékonyan a kutatási és innovációs törekvéseket.

Az MTA honlapján szintén kedd este egy olyan közlemény jelent meg, amely szerint a tudományos akadémia elakadtnak tekinti tárgyalásait az innovációs minisztériummal, „de folytatni kívánja azokat a kormánnyal”, noha a szaktárca kihagyására kevés esély mutatkozik.

A közlemény megerősíti a Rudas Tamás levelében foglaltakat, e szerint a Palkovics által prezentált

az eddigiekhez képest teljesen új szempontokat is tartalmazó munkaanyagból többek között kiderül, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatából egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének. Más kutatóintézetek egy másik kutatóhálózathoz kerülnének, illetve megszűnnének. Az MTA fenntartásában maradó intézetek „konszolidáción és profiltisztításon” mennének át. Mindez idén decemberig lezajlana Palkovics László elképzelései szerint.

Válaszul akadémia elnöksége egy határozatot hozott, amely szerint

Az intézethálózat bármely megcsonkítását vagy akár egyoldalú intézkedésekkel történő szervezeti átalakítását elfogadhatatlannak tartja. Ha megalapozott átalakítási igény merül fel, az intézetek alapfeladatában és finanszírozásában bekövetkező lényeges változásokat csak nemzetközi mérce szerinti, nemzetközi szakértők bevonásával végzett átvilágítás alapján tartja elfogadhatónak.

Kiemelt képünkön Palkovics László. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik