Belföld
Budapest, 2018. szeptember 11.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter  beszél a Pitch@Palace Hungary 1.0 nemzetközi startup verseny elsõ magyarországi döntõjén a Pesti Vigadóban 2018. szeptember 11-én. András yorki herceg 2014-ben alapította a Pitch@Palace-t, hogy platformot biztosítson a feltörekvõ vállalkozók támogatásának és mentorálásának. A Pitch@Palace egy startup verseny, üzleti fórum, amely lehetõséget teremt a fiatal vállalkozók, startup cégek innovatív ötleteinek bemutatására.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Megpecsételődött az akadémiai kutatóintézetek sorsa

Bita Dániel
Bita Dániel

felelős szerkesztő. 2018. 09. 11. 20:12

Rövid levélben tájékoztatta kedd este az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának igazgatója, Rudas Tamás az intézet munkatársait arról, hogy az akadémiai kutatóhálózat sorsa minden jel szerint megpecsételődött.

A 24.hu birtokába került levél szerint a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége kedd délután kibővített ülést tartott. Lovász László, az MTA elnöke az ülésen beszámolt arról, hogy hétfőn beszélt Palkovics László innovációs miniszterrel az akadémiai kutatóhálózat jövőjéről.

Palkovics pedig arról a tervéről tájékoztatta a tudományos akadémia elnökét, hogy a kutatóintézeti hálózat egy része megszűnik, egy része egyetemekhez vagy más intézményekhez kerül, az MTA irányítása alatt maradók esetében pedig egy létrehozandó új testület fogja irányítani a kutatócsoportok tevékenységét.

A kormány a nyár elején azzal a tervvel állt elő, hogy az MTA kutatóintézetei finanszírozásának nagy része, 20 milliárd forint átkerül a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. Az akadémia és a kormány között tárgyalások kezdődtek, az álláspontok azonban érezhetően nem közeledtek.

Mint lapunk elsőként megírta, Rudas Tamás – a Társadalomtudományi Kutatóközpont dolgozóinak rosszallását kiváltva – korábban azt is fölvetette, hogy a kutatóhálózat munkatársai idejük egy részében a kormány által megjelölt témákon dolgozzanak. Ezt olyan kompromisszumos javaslatként tálalta, amelybe talán a kormány is belemegy – a tudósok viszont inkább a kutatói szabadság korlátozásaként értékelték.

Budapest, 2018. március 13.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza a főváros V. kerületében, a Széchenyi István téren. 
Az alkonyi felvételen gépjárművek haladnak az id. Antall József rakparton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Heti két napot a kormány megrendelésére dolgozhatnak a tudósok
Ezt javasolja kompromisszumként az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának igazgatója. Nagy a felháborodás az intézetben, ahol többen úgy gondolják: ez a tudományos kutatás szabadságának feláldozása.

Később – a mostani döntés előszeleként – az is felvetődött, hogy a kutatócsoportok tevékenységét a kormány és az akadémia által delegált tagokból álló testület irányítsa vagy ellenőrizze. Az MTA egy Kutatóhálózati Tudományos Tanács felállítását javasolta.

Palkovics László két napja arról beszélt a Debreceni Egyetem tanévnyitóján, hogy érdemes újragondolni az akadémiai kutatóintézetek státuszát, mivel a jelenlegi struktúra nem támogatja hatékonyan a kutatási és innovációs törekvéseket.

Az MTA honlapján szintén kedd este egy olyan közlemény jelent meg, amely szerint a tudományos akadémia elakadtnak tekinti tárgyalásait az innovációs minisztériummal, „de folytatni kívánja azokat a kormánnyal”, noha a szaktárca kihagyására kevés esély mutatkozik.

A közlemény megerősíti a Rudas Tamás levelében foglaltakat, e szerint a Palkovics által prezentált

az eddigiekhez képest teljesen új szempontokat is tartalmazó munkaanyagból többek között kiderül, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatából egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének. Más kutatóintézetek egy másik kutatóhálózathoz kerülnének, illetve megszűnnének. Az MTA fenntartásában maradó intézetek „konszolidáción és profiltisztításon” mennének át. Mindez idén decemberig lezajlana Palkovics László elképzelései szerint.

Válaszul akadémia elnöksége egy határozatot hozott, amely szerint

Az intézethálózat bármely megcsonkítását vagy akár egyoldalú intézkedésekkel történő szervezeti átalakítását elfogadhatatlannak tartja. Ha megalapozott átalakítási igény merül fel, az intézetek alapfeladatában és finanszírozásában bekövetkező lényeges változásokat csak nemzetközi mérce szerinti, nemzetközi szakértők bevonásával végzett átvilágítás alapján tartja elfogadhatónak.

Kiemelt képünkön Palkovics László. Fotó: MTI/Kovács Tamás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.