Belföld

Jogvédő: Akár kínai származású magyarok is lehettek az illegális rendőrőrsök célpontjai között

Szeptemberben nyilvánosságra hozott a Safeguard Defenders egy tanulmányt, amelyben leleplezett egy legalább 30 országban jelenlévő kínai rendőrségi hálózatot. A civil szervezet szerint Budapesten is működhetett ilyen, Józsefvárosban és Kőbányán. Tompos Márton, a Momentum parlamenti képviselője megtalálta az egyik irodát a Golgota úton, kínai felirat jelezte a helyét, de az irodavezetők tagadták a rendőrség jelenlétét. A másik címen táblát nem talált a képviselő, de biztonsági kamerákat igen. A politikus érdeklődött a Belügyminisztériumnál is az állítólagos kínai rendőrségekről, a tárca azt állította, nincs ilyenről tudomása.

Az eset kapcsán most interjút készített a hvg.hu Jing-Jie Chennel, a Safeguard Defenders nevű, Kínára szakosodott jogvédő szervezet egyik kutatójával. A szakember elmondta, hogy amikor rábukkantak a kínai rendőrállomásokra, éppen azt vizsgálták, hogy Kína milyen módszerekkel próbálja hazahozni külföldön élő polgárait.

Elsősorban az volt a feladatuk, hogy a célpontokat vegzálják, de mivel a működtetői kapcsolatban álltak a kínai külképviseletekkel, nem lennék meglepve, ha a hírszerzést is segítették volna

– fogalmazott Jing-Jie Chen, amikor a rendőrségekről kérdezte a lap.

A kutató szerint a célpontok főleg kínai emberek, de akár lehettek kínai háttérrel rendelkező, más állampolgárságú személyek is. „Azaz lehet ez például egy magyar állampolgár is, aki ugyan nem kínai, de kínai hátterű, kínai származású” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik