Belföld

Nem megy csődbe a VII. kerület, pert nyertek Niedermüllerék a Király utcai házak ügyében

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú döntése alapján a VII. kerületi önkormányzat marad a tulajdonosa a Király utca 25., 27. és 29. szám alatti házaknak, és a velük szomszédos játszótéri teleknek. Niedermüller Péter, a kerület DK-s polgármestere csütörtökön a Facebookon jelentette be, hogy jogerősen pert nyert az önkormányzat.

Ha veszítettek volna, az a kerület pénzügyi csődjét hozta volna magával, így azonban csak az ingatlanokra pályázó két cégnek, a Sunbelt Property és a Sunbelt Garden Kft.-nek kell közel 50 milliós perköltséget kell fizetnie az elhúzódó bírósági eljárás miatt.

Az ingatlanok több mint másfél évtizede kezdődött eladási ügye 2020 novemberében élesedett, akkor derült ki, hogy a cégek, – amellett, hogy azt állították, ők a tulajdonosai a négy ingatlannak – közel 10 milliárd forintos kötbérköveteléssel álltak elő, amivel azonnal csődbe dönthették volna a kerületet. A kötbér egyébként azóta nagyjából havi 600 millió forintos tétellel növekedett tovább.

A két cég azt is állította, hogy a VII. kerület előző, fideszes vezetése, élén az azóta kormányhivatali vezetővé kinevezett Vattamány Zsolt polgármesterrel, a 2019-es önkormányzati választás előtt elkötelezte magát az ingatlanok átadására. Ez azonban nem történt meg, Vattamányék ugyanis olyan rövid határidőkre vállalták a lakók kitelepítését és a különböző adminisztrációs intézkedések lebonyolítását, hogy azok egy része már az önkormányzati választás előtt lejárt. Vattamányék olyan szűk határidőket szabtak maguknak, hogy esélytelen volt, hogy az amúgyis olcsó, 2,6 milliárdos vételárat megkaphassák.

Az ügylet Niedermüllerék közlése szerint nem szerepelt a 2019-es önkormányzati választást követő átadás-átvételben, így mire először szembesültek az óriási ütembe növekvő kötbérrel, az már megközelítette az ingatlanokért eredetileg felajánlott 2,6 milliárdos árat. Niedermüller eleve semmisnek tartotta a megállapodást, ezért nem teljesítette a cégek követelését. 2020 novemberében azonban a két cég megbízásából egy végrehajtó 417 millió forintot emelt le a kerület számlájáról.

Az ítélőtábla döntése kimondta, hogy a Vattamányék által megkötött szerződés semmis, mert a felek nem tartották be a kötelező versenyeztetést, így a Sunbelt Property és a Sunbelt Garden versenyeztetés nélkül jutottak hozzá a nagyságrendileg 5 milliárd forintot érő belső-erzsébetvárosi ingatlancsomaghoz.

Az önkormányzat a Czeglédy és Társa Ügyvédi Irodán keresztül büntető eljárást kezdeményezett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával. A Nemzeti Nyomozó Iroda 2020-ban nyomozást rendelt el az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik