Belföld

Tettlegességtől tart a MÚOSZ az újságíró akasztását emlegető politikus miatt

Ne várjuk meg, hogy a szóbeli erőszakot fizikai tettlegesség kövesse!

– áll a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) pénteken kiadott állásfoglalásában, miután a Mi Hazánk Mozgalom politikusa, Bartha Barna a napokban a Marosvásárhelyi Rádió munkatársának, Parászka Borókának a felakasztásáról beszélt egy sepsiszentgyörgyi fórumon.

A szakmai szervezet tiltakozását fejezte ki „az erőszakra buzdító gyűlöletbeszéd ellen”, mondván mindennemű uszítást, gyűlöletbeszédet tűrhetetlennek tart, és rendkívüli figyelemmel várja annak a vizsgálatnak az eredményét, amit a párt bejelentett az ügy kirobbanása óta.

Közleményükben felszólítják a hatóságokat, hogy saját hatáskörükben indítsanak eljárást „gyűlölet bűncselekmény gyanújával”. Állásfoglalásukban felhívják a figyelmet, hogy válságos időkben megszokott a „gyűlölet kártya” kijátszása, a bűnbak kijelölése. A nyilvánosság munkatársai – mint írják – a növekvő társadalmi feszültségekről, az anyagi gondokról, a szociális krízisekről tudósítanak, a rossz hírek vivője pedig az uszítások hatására könnyen célponttá válhat, ami szerintük veszélyes.

A kormány egyaránt felel a válság és a válságot kísérő jelenségek kezeléséért. A fenyegető megnyilvánulások visszaszorításában a hatóságoknak cselekvőképességet kell mutatniuk!

–fogalmaznak.

Amint arról a Telex nyomán csütörtökön beszámoltunk, székelyföldi körútra indult a Mi Hazánk Mozgalom az elmúlt napokban. A párt a körút során érintette Marosvásárhelyt, Székelykeresztúrt, Székelyudvarhelyet, Csíkszeredát, Kézdivásárhelyt és Sepsiszentgyörgyöt is. Utóbbi fórumon a nyilvános beszélgetésben részt vevő szereplők előbb a székely és a magyar nép „elcigányosodásáról” beszéltek, majd arról, hogy ha Ceaușescu kétszer annyit élt volna, akkor se tudott volna akkora kárt okozni a székely népnek, mint „az RTL Klub és a bandája”. Ezen a ponton került elő az újságíró neve is. A Mi Hazánk színeiben politizáló Bartha Barna itt azt mondta,

meg lehet nézni egy Parászka Borókát, meg lehet hallgatni a Marosvásárhelyi Rádióból, hát (ha) az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahova jutunk.

A szélsőjobboldali párt később közölte, semmilyen felelősséget nem vállalnak az elhangzottakért, mert álláspontjuk szerint nem jelenthető ki, hogy a büntetőjog kategóriájába esik bármelyik kijelentés. Szerintük továbbá senki nem szólított fel sem Parászka Boróka – akit válaszukban magyar és nemzetellenes provokátornak neveztek –, sem más újságíró bántalmazására. A párt ugyanakkor az ígérte, kivizsgálják az esetet.

A MÚOSZ a közleményében felidézte azt is, hogy újságírók fenyegetése nem új keletű jelenség. tavaly októberben fenyegető üzenetet kapott a szombathelyi Nyugat.hu portál szerkesztősége. A feladó azzal fenyegette a lap munkatársait, hogy hazafelé tartva hátulról, egy tompa tárggyal le lesznek ütve, majd előkerül a kés. A névtelen feljelentőt a rendőrség megtalálta, ám az ügyészség – mivel büntetlen előéletű zaklatóról volt szó – feltételesen, egy év időtartamra felfüggesztette az eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik