Belföld

Egy erdélyi magyar újságírónő felakasztásáról beszélt a Mi Hazánk politikusa

Amint arról a Telex beszámolt, székelyföldi körútra indult a Mi Hazánk Mozgalom az elmúlt napokban. A párt a körút során érintette már Marosvásárhelyet, Székelykeresztúrt, Székelyudvarhelyet, Csíkszeredát és Kézdivásárhelyet is, az írás szerint mindegyik helyen csekély érdeklődés mellett mutatkoztak be a közönségnek. Így volt ez Sepsiszentgyörgyön is, de az esemény nem a résztvevők száma miatt váltott ki visszhangot. Inkább azért, mert a párt politikusa, Bartha Barna a Marosvásárhelyi Rádió munkatársának, Parászka Borókának a felakasztásáról beszélt.

A lap beszámolója szerint a szűk körű, de nyilvános beszélgetésen részt vevő szereplők előbb a székely és a magyar nép „elcigányosodásáról” beszéltek, majd arról, hogy ha Ceaușescu kétszer annyit élt volna, akkor se tudott volna akkora kárt okozni a székely népnek, mint „az RTL Klub és a bandája”. Ezen a ponton került elő az újságíró neve. Bartha azt mondta,

meg lehet nézni egy Parászka Borókát, meg lehet hallgatni a Marosvásárhelyi Rádióból, hát (ha) az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahova jutunk.

Majd később azt fogalmazta meg vele kapcsolatban, hogy „egy borzasztó intelligens újságírónő, de ennél nagyobb gazembert én életemben nem láttam”.

Az elhangzottakra azóta az érintett is reagált. Az újságíró azt mondta:

Ezt a történetet nem is venném komolyan, nem is foglalkoznék vele, de az a helyzet, hogy jelen esetben nem az én személyem a fontos, hanem az, hogy a Mi Hazánk a román közmédia magyar nyelvű csatornájának az újságíróját támadta meg. Innentől kezdve ez a sajtó és a közszolgálatiság elleni támadás, amit komolyan kell venni.

A történtekről Bartha pártja, a Mi Hazánk is kifejtette véleményét. Semmilyen felelősséget nem vállalnak az elhangzottakért, mert álláspontjuk szerint nem jelenthető ki, hogy a büntetőjog kategóriájába esik bármelyik kijelentés. Szerintük továbbá senki nem szólított fel sem Parászka Boróka – akit válaszukban magyar és nemzetellenes provokátornak neveznek –, sem más újságíró bántalmazására. Ugyanakkor ígérik, kivizsgálják az esetet. A kérdésre, hogy szükségesnek tartja-e a Mi Hazánk Mozgalom bizonyos újságírók meggyilkolását, azt felelték,

Nyilvánvalóan nem tartjuk szükségesnek senki meggyilkolását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik