Belföld

A tanárok üzentek Orbán Viktornak, akinek a szótárából is törölték az oktatást

Varga Jennifer / 24..hu
Varga Jennifer / 24..hu
A kormány igyekszik láthatatlanná tenni a sztrájkot, az oktatás pedig mintha nem is lenne téma.

A csütörtöki élőlánc előtt a pedagógusok szakszervezetei számoltak be arról, hogy parlamenti vitanap lesz november 2-án, november 7-re pedig Maruzsa Zoltán államtitkár – hosszú idő után –összehívta a sztrájkbizottságot egyeztetésre. A Blikk megkérdezte a minisztériumot, hogy Pintér Sándor elmegy-e az ellenzék által kezdeményezett parlamenti vitanapra, hiszen ő felügyeli az oktatásügyet.

A belügyi tárca válasza szerint a miniszter

közéleti elfoglaltsága függvényében vesz részt a vitanapon.

A minisztérium jelezte azt is, a bérrendezés ügyében sem változott érdemben az álláspont.

Amennyiben megállapodunk Brüsszellel az EU-s forrásokról, a rendszerváltozás óta a legnagyobb pedagógus-béremelés valósul meg Magyarországon. A Belügyminisztérium a választások óta négy alkalommal egyeztetett a pedagógus-szakszervezetekkel, az érdekképviseletek kérésére folytatódnak a tárgyalások. A béremelésre vonatkozó, az Európai Unió által is elfogadott álláspontot az egyeztetések során egyértelművé tette a kormány, abban nem történt változás.

Közben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Facebook-oldalán reagált Orbán Viktor reggeli rádióinterjújára.

Működésképtelen az az ország, amelyik nem tudja megtermelni a kifizetendő munkabéreket.

Bár ezt a kormányfő Ukrajnáról mondta, szerinte ugyanis a szomszédos ország a háború előtt sem tudott annyi pénzt előállítani, amennyibe az ukrán nép élete kerül, a PDSZ – utalva az uniós forráshoz kötött érdemi béremleésre – teljesen egyetértett vele,

Azt üzente a miniszterelnöknek, hogy a tanárok tudják, látják, tapasztalják ezt.

12 éve van kormányon. Ki is a felelős?

– tette fel a költői kérdést a szakszervezet.

Frissítés!

Orbán Viktor szótárából mintha törölték volna az oktatást

A Klubrádióban Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor egymást érik a tiltakozások, Orbán Viktor miniszterelnök feltűnően kerüli az oktatás témáját.

Mintha kitörölték volna a a szótárából a kifejezést

– tette hozzá, megjegyezve, hogy immár az ország több olyan településén is tiltakoznak, ahol hagyományosan fideszes a városvezetés. A további tervekről azt mondta, hogy a november 7-ei sztrájkbizottsági tárgyalás után november 18-án újabb sztrájknapot tartanak, november 26-án pedig a Kossuth téren terveznek egy nagyobb tüntetést, ahol a közoktatásról tartanak nemzeti konzultációt. Kezdeményezik azt is, hogy november 22-én a tanárok tartsanak demokrácia órát, amelyen a civil szerveződések természetét és a demokrácia szabályait mutatják be a diákoknak.

A PSZ alelnöke szerint a kormány rájött, hogy az elbocsátások nem váltak be, az új módszer, hogy a tankerületek vezetői az igazgatókat utasítják arra, hogy a tiltakozásokban résztvevő tanárokat keressék meg, egyenként tántorítsák el őket a tiltakozástól. Tudnak olyan esetekről is, amikor az intézmények vezetői elfelejtették tájékoztatni a szülőket arról, hogy sztrájk lesz az iskolában, noha erre a törvény kötelezi őket, ahol nagyobb számban vannak a tiltakozók tanítás nélküli munkanapot rendelnek el. Ezt a PSZ úgy értékeli, hogy a kormány igyekszik láthatatlanná tenni a sztrájkot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik