Élő Belföld

Orbán Viktor: Újabb termékek árát fogjuk maximalizálni

MTI/Fischer Zoltán
MTI/Fischer Zoltán
A kormányinfó csütörtökön elmaradt, de volt helyette pénteken miniszterelnöki rádióinterjú.

És vége

Ennyi volt mára a miniszterelnöki interjú.

Árstop plusz

A rezsivédelmet és az árstopot is említette a gazdaságvédelmi akciók között. Utóbbival kapcsolatban elmondta, a kormány dönteni fog hamarosan arról is, hogy a központilag árszabályozott termékek listáját újabbakkal bővítsék.

Mindenki veszélyben van

Az infláció mögött tekintélyes mértékben a szankciók állnak. Az élelmiszerinfláció mögött is javarészt az energiaárak állnak.

Ha nem lennének szankciók, holnap reggelre egy tündér varázsütésre megszüntetné, az árak legalább a felére csökkennének

– fogalmazott Orbán Viktor.

A konzultáció azért is fontos, mert így mindenki rájön, hogy mindenki veszélyben van. A kormány meg is tesz mindent annak érdekében, hogy az inflációt letörje. A cégeknek pedig a magas energiaárak miatt romlik a versenyképessége, ami végső soron elbocsátásokhoz vezet. A gazdaságpolitika minden elemében van ma teendője a kormánynak.

Nem kérünk a kötelező szolidaritásból

Magyarországnak sikerült teleraknia a tározóit, más nem volt erre képes, mondjuk azért, mert támogatta a szankciókat Oroszországgal szemben.

A kötelező szolidaritásból Orbán nem kér, mert ez azt jelentené, hogy mindenkinek kötelező jelleggel kellene gázt adni, ha kér.

Mindig legyek gyanakvó, amikor egyre bonyolultabb javaslatok kerülnek az asztalra és próbáljam visszafejteni, hogy ki és mit akar. Ilyenkor le kell ülni az elemzőcsapatunkkal és mindig kiderül, hogy van érdeke egy nagy tagállamnak a mögött, amit szolidaritás néven ránk akarnak erőltetni. A dolgok, ha jónak is néznek ki, inkább önkéntesek legyenek, mint kötelezőek

– közölte.

Beleestünk az oroszoknak ásott gödörbe

Semmi okunk, hogy egy képességet, amivel rendelkezünk, azt feladjuk, egy jövőbeni közös képesség jegyében, aminek a hatásáról nem vagyunk meggyőződve, mondta a közös EU-s gázbeszerzéssel kapcsolatban Orbán, ami alól Magyarország már mentesült.

Ma azért magas az EU-ban az energia és a gáz ára, mert felhajtottuk az árakat, ezért szankciós felárat fizetünk. Magyarország próbálja kihúzni magát a rossz döntések következményei alól. A szankciók arról szóltak, hogy van egy tervünk arra, hogy lehet megbüntetni Oroszországot a háború indításáért. Kitalálunk egy tervet, hogy ássunk egy gödröt az oroszoknak, de mi estünk bele ebbe. Az unió azt mondja, hogy ássunk tovább. Mi magyarok azt mondjuk, hogy inkább próbáljunk kimászni belőle

– mondta.

Rengeteg pénz is mozog a háttérben, és mindig megjelennek a spekulánsok, világított rá. Minden vita mögött ott vannak ők, akik ebben a zavaros helyzetben extraprofitra tennének szert. A hangulat emiatt inkább ködös.

Gázbetárolás

Ha energiáról beszélünk, két kérdés van: van-e és ha igen, mennyiért?

Orbán Viktor szerint két ötlet van a hiányzó mennyiség pótlására. Vagy fogyasszunk kevesebbet, vagy a kieső energia helyett hozzunk be máshonnan, de ennek fizikai korlátai vannak.

Macron elnök azt mondta, az nem barátság, ha az amerikaiak négyszer olyan drágán adják a gázt. Egyetlen megoldás van a magas energiaárakkal szemben, ha minél több gázt szállítunk be. Most átmeneti nyugalom van. Ennek az oka, hogy nyáron betároljuk télre a gázt, most mindenki feltöltötte a gáztárolóit. Amikor majd kitárazzuk a bepakolt mennyiségeket, akkor felfele mennek majd az árak

– sorolta.

Lehet, hogy egész Európában kevesebb gáz van, mint amennyi szükséges lenne, de ez hazánkra nem igaz, jelentette ki a miniszterelnök.

Ukrajna finanszírozása

Brüsszel és a pénz viszonya kaotikus Orbán szerint. Gyakran fogalmaznak úgy, hogy amit adnak pénzt, az tízszer annyit mozgat meg, azonban sokszor tizedannyit sem.

Három nagy kiadás körvonalazódik Ukrajnával kapcsolatban, ezeket vázolja a miniszterelnök.

  • A háború költségei: fegyverek, eszközök, gazdasági kiadások. Az EU-nak van egy ilyen kerete, ez nem igényel újabb befizetéseket, ez egy jelentős összeg, 9 milliárd euró körüli összeg.
  • Az újjáépítés költsége: ha vége lesz a háborúnak, Ukrajna melyik területét ki és hogyan fogja újjáépíteni. Beláthatatlanul nagy számok, nem is érdemes belemenni.
  • Ukrajna működéséhez szükséges összeg: az ország működésképtelen, a háború előtt sem tudta működtetni a gazdaságát. Ez havonta 5 milliárd euró lenne, az a kérdés, hogy ki fogja odaadni ezt a pénzt, erről zajlanak egyeztetések Európa és Amerika között, és hogy egyáltalán akarnak-e ebben részt venni a tagállamok. Erről Magyarországon is dönteni kell majd.

A józan ész előbb-utóbb teret nyer

Mindenki idegesebb volt a szokásosnál a múlt heti EU-csúcson, kezdte a beszélgetést Orbán Viktor.

Mindenki bajban van, valami megoldást kellene találni. A józan ész előbb-utóbb teret nyer, mert minden ember úgy gondolja, hogyha van egy háború, amit el sem szabadott volna kezdeni, és aminek a következményei rengeteg emberéletet áldoznak fel és még a mi életünket is megnehezíti, ilyenkor az ember azt mondja, jobb lenne, ha ez nem lenne. A háborúnak úgy lehet véget vetni, ha békét kötnek a szemben álló felek

– mutatott rá a kormányfő.

Arra számít, hogy miként az elmúlt hónapokban, a tűzszünet és a béketárgyalások melletti közvélemény erősödni fog, Magyarországon pedig józan emberek élnek, itt eleve ez volt a kiindulópont.

Pár perc és kezdés

Szerdán ülésezett a kormány, de mivel csütörtökön nem tartottak kormányinfót, így most Orbán Viktor tájékoztathat a legfrissebb döntésekről. A rádióinterjú perceken belül kezdődik.

Olvasói sztorik