Belföld

Sürgős, jogsértésre figyelmeztető nyílt levelet kapott Orbán Viktor a tanároktól

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A PDSZ és a PSZ szerint törvénysértő, hogy a kormány hónapok óta nem hívja össze a sztrájkbizottságot.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) újabb nyílt levelet küldött Orbán Viktornak, miután a miniszterelnök nem válaszolt az előzőre. Emlékeztőül felidézték a kormányfőnek, október 7-én a sztrájkbizottság összehívását kérték, de levelükre eddig nem kaptak választ, noha a sztrájktörvény a feleknek – jelen esetben a kormány és szakszervezeti oldal számára – együttműködési kötelezettséget ír elő.

Szerintük ezt a kormány megsérti, mert

a sztrájktörvény szellemének nem felel meg, hogy egy hónapok óta tartó, határozatlan idejű sztrájk folyamán a kormány által delegált fél nem hajlandó a sztrájkot szervező szakszervezetekkel tárgyalni.

A legutóbbi (augusztus 30-ai egyeztetésen) Maruzsa Zoltán államtitkár azt ígérte, ha Brüsszelből válasz érkezik, öt napon belül összehívja a sztrájkbizottságban résztvevő szakszervezeteket, azonnali egyeztetést kezdeményez. Ehhez képest a béremelésről szóló követelésükről, az ezzel kapcsolatos ígéretről csak a Kormányinfón október 13-án tett bejelentésből szereztek tudomást. Azt kérték, Orbán Viktor haladéktalanul intézkedjen a tárgyalások folytatásáról.

Kapcsolódó
Pedagógusok Szakszervezete: Csak beetetés Gulyás Gergely bejelentése
Matematikailag nem stimmel az ütemezett béremelés.

A kormányfőt emlékeztették arra is, nem válaszolt még arra sem, hogy – a hosszabb távra szóló megoldások keresése érdekében – nyomatékosan kérték tőle, haladéktalanul nevezzen ki olyan, az oktatás minden területéhez értő, az elmúlt időszak kudarcaihoz nem köthető kormánybiztost, akivel szakmai párbeszéd kezdhető az oktatás strukturális átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a munkaterhek csökkentéséről, a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatáról, a közoktatás modernizációjáról.

Kapcsolódó
Nyílt levelek Orbán Viktornak, a tanárok nem várnak tovább
Tárgyalnának, de a brüsszeli pénzre nem várnak tovább. Egy hozzáértő kormánybiztost akarnak. Az Európai Szakszervezeti Szövetség magyar tagszervezetei is írtak a kormányfőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik