Belföld

Megszólalt egy tankerületi igazgató: megfélemlítésről, „a tanulókat tiltakozásra kényszerítő módszerekről” beszélt

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Először szólalt meg a tiltakozások kirobbanása óta tankerületi vezető a sajtónak. Hajnissné Anda Éva, az I., II. és XII. kerületi iskolákat tömörítő Közép-Budai Tankerületi Központ igazgatója a hvg.hu kérdéseire válaszolva elmondta, hogy

a kormány maga sem vitatja, hogy a béreket emelni szükséges, ennek érdekében folynak az egyeztetések az Európai Bizottsággal is. Az elmúlt időben alkalmazott, olykor a megfélemlítésig jutó, törvénytelen, sok esetben a tanulókat tiltakozásra kényszerítő módszerek azonban ebben nem segítenek, ezekkel nem értek egyet.

A budai II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban nemrég 37 tanár kapott figyelmeztető levelet, azaz Hajnissné a Rákóczi tantestületének több mint felét kirúgással fenyegette meg. Lapunk információja szerint egy olyan matematikatanár is figyelmeztetést kapott, amiért nem vette fel a munkát az október 5-ei, szerdai engedetlenségi akció során – és ezzel úgymond korlátozta a tanulók tankötelezettségének teljesítését –, akinek a polgári engedetlenség idején nem is volt órája. A Közép-Budai Tankerület előtt, a Fő utcában tüntettek is a szülők, hogy ne rúgják ki a gyerekeik tanárait.

Kapcsolódó
Újabb tankerület előtt tüntettek a tanárok kirúgása ellen
Folytatódnak a szülőtüntetések, lezárták a Fő utcát.

Nemrég megírtuk, hogy a kölcseys tanárokat kirúgó Belső-Pesti Tankerület vezetője, Marosi Beatrix plagizálhatott szakdolgozata megírásakor, a gyanút a Kodolányi János Egyetem már vizsgálja, a 444 pedig négy olyan tankerületi igazgatót is talált, akik korábban fideszesek képviselők voltak. Hajnissné szerint viszont, „ami most zajlik a tankerületi vezetőkkel szemben, az egy tudatos és rosszindulatú lejáratás, több esetben az alapvető személyiségi jogaink megsértése, családtagjaink megfélemlítése. Ez már nem a pedagógusok érdekében zajlik, nem róluk szól. Az oktatásban a tanulók érdeke lenne az elsődleges, az ő érdekük pedig az lenne, hogy zavartalan legyen az oktatás.”

Arról is beszélt, hogy 1986 óta dolgozik a II. kerületben. „Emelt fővel megyek ki továbbra is a nevelőtestületekhez. Aki ismer – és én az összes nevelőtestületet jól ismerem, a tankerületben sok volt kollégám van köztük – az tudja, hogy mindent megteszek a saját hatáskörömben a tankerület, az iskolák, a diákok és a pedagógusok érdekeiért.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik