Belföld

Plágiumról, etikáról, kirúgásról kérdezi a belügyminisztert Jámbor András

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Választ vár Pintér Sándortól, szerinte jogosan kéri számon a tanárokon az „erkölcsösséget” és a jogkövető magatartást az, akinél felmerül a gyanú, hogy plágiummal szerzett diplomát.

Jámbor András (Párbeszéd) írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a belügyminiszternek.

Jogosan kéri számon a saját érdekeikért kiálló tanárokon az »erkölcsösséget« és a jogkövető magatartást az a személy, akinek az esetében felmerül a gyanú, hogy plágiummal szerzett diplomát?

Az ellenzéki politikus felidézte, a kölcseys tanárokat kirúgó Belső-Pesti Tankerület vezetője, Marosi Beatrix plagizálhatott szakdolgozata megírásakor. A gyanút a Kodolányi János Egyetem kivizsgálja – közölte a rektor a Magyar Hanggal. Jámbor András szerint egy külső szakértő már megállapította: a szakdolgozat legalább egyharmada forrásmegjelölés nélküli átvétel, és további szó szerinti másolás is feltételezhető, ami sok helyen nem ellenőrizhető, mert a tankerület igazgatója szakirodalomnak a Wikipédiát jelölte meg.

Ez az eljárás soha nem volt elfogadott, az ilyen forrásátvétel mindig is plagizálásnak minősült. Napjainkban egy egyetemi szemináriumi dolgozatot sem lehet úgy beadni, hogy annak forrása a Wikipédia. Az is köztudott, hogy plagizált szakdolgozatért diplomát nem lehet kapni. Ez az egyik legsúlyosabb fegyelmi vétség, amelyet a felsőoktatásban el lehet követni.

Jámbor András emlékeztetett rá, hogy Marosi Beatrix az utóbbi időben számos figyelmeztetést osztott ki a tankerületében dolgozó pedagógusoknak, amiért kiálltak érdekeikért, az oktatás jövőjéért. A Párbeszéd politikusa felkérte Pintért Sándort, kezdeményezze a felmerült gyanú kivizsgálását, a vizsgálat idejére függessze fel a munkavégzés alól a tankerület vezetőjét. Ezen túl az alábbi kérdésekre várt választ az oktatásért is felelős belügyminisztertől.

  • Mi az ön álláspontja a fenti esettel kapcsolatban?
  • Indítanak eljárást Marosi Beatrixszal szemben?
  • Felfüggesztik Marosi Beatrixot a fentiekre tekintettel?
  • Ön szerint az a személy, aki plágiummal szerzett diplomát, jogosan kéri számon a saját
    érdekeikért kiálló tanárokon az „erkölcsösséget” és a jogkövető magatartást?

Jámbor András erre a parlamenti irományában külön nem tért ki, de a tankerület vezetőjét már „tudományos munkatársaként” emlegeti Facebook-oldalán, miután a független Hadházy Ákos arra is felhívta a figyelmet, hogy a Párbeszéd politikusának 10 éve a halálbüntetésről írt blogbejegyzése is bekerült Marosi Beatrix szakdolgozatába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik