Belföld

Intézményi gázfelhasználás: 5 napig élt a rendelet, Orbán Viktor már át is írta

A kormány máris módosította az egyes intézmények földgázfelhasználásának szabályozását.

A Magyar Közlönyben megjelent döntést Orbán Viktor miniszterelnök jegyzi. Csütörtöktől már hatályos is. A szöveg lényege szerint az eredetileg október 1-jétől érvényes rendeletben annyi érdemi változás történt, hogy az

Orbán-kormány a rendelet hatálya alá tartozó intézményeknek tekinti a helyi önkormányzatokat és az általuk fenntartott költségvetési szerveket is.

Ez azért fontos, mert így rájuk is érvényes, hogy a földgázkereskedővel kötött szerződésben foglaltaktól eltérően az úgynevezett minimális földgáz-mennyisége a szerződött mennyiség 75 százaléka, kivéve, ha a szerződés ennél kisebb mennyiséget állapít meg. Az úgynevezett minimális földgáz-mennyiségnél a kereskedő nem módosíthatja a szerződést az intézmény hátrányára. Ezt a kormány most kiterjesztette az úgynevezett csatlakozásra jogosultakra is. Csatlakozásra jogosultak lettek például a kormány vagy a tagjai által alapított alapítványok és közalapítványok, jogi személyek, az egyházak közszolgáltatást nyújtó alapítványai, egyesületei, intézményei és a nemzetiségi önkormányzatok intézményei.

Kapcsolódó
Karácsony: Túléljük, ha beledöglünk is
A fővárosi önkormányzat nem zár be intézményeket.

Orbán Viktor egy külön kormányhatározatban döntött az önkormányzatokkal folytatandó tárgyalások eljárásrendjéről.  A drasztikus energia-áremelkedés hatásainak enyhítéséről egyedi egyeztetéseket írt elő az önkormányzatokkal.

Kapcsolódó
Kiadáscsökkentést vár a kormány az önkormányzatoktól, külön tárgyalnak velük, vagyonértékésítések jöhetnek
Az elszabaduló rezsiárak önkormányzatokat érintő negatív hatásainak enyhítéséről is rendelkezett Orbán Viktor miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik