Belföld

Kirúgtak több tiltakozó tanárt a Kölcseyből

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
Rendkívüli felmondással több tanárnak is megszüntették a munkaviszonyát a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban.

– Éppen kezdődött az órám, amikor felhívott az igazgató, hogy menjek le az irodájába. Ott volt a tankerület igazgatóhelyettese és még két személy. Azt mondták, nekik csak annyi a dolguk, hogy átadjanak egy levelet, nem kommentálhatják – mondta el Palya Tamás, a gimnázium tanára a 444.hu-nak. Arra hivatkoztak, hogy a korábbi figyelmeztetés ellenére többször részt vett polgári engedetlenségben. – Azt mondtam nekik, én nyugodt szívvel nézek a tükörbe, remélem, önök is. Semmit sem válaszoltak – idézte fel a kirúgott tanár a kirúgása pillanatait, aki hétfőtől nem is tarthatja meg az óráit.

A Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalin franciatanár (kiemelt képünkön) is valószínűleg a kirúgottak között volt, de amikor őt hívták be az igazgatói irodába, éppen nem volt bent az épületben. Ő négy kollégájáról tud, akik megkapták már a felmondásukat.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után reagált Klebelsberg Központ a kirúgásokra. Íme: „A Belügyminisztérium kezdetektől fogva nyilvánvalóvá tette, hogy miközben minden munkavállalónak joga van a jogszerű sztrájkban való részvételhez, a törvénytelen munkabeszüntetés nem támogatható. Minden olyan munkavállaló, aki korábban törvénytelen munkabeszüntetésben vett részt, írásbeli figyelmeztetést kapott. Azok esetében, akik jogszerűtlen cselekedetüket ennek ellenére azóta többször megismételték, a munkáltató élt a rendkívüli felmentés jogával.”

A polgári engedetlenségben résztvevő tanárok országszerte a sztrájktörvény kiüresítésével indokolják, hogy törvénytelen módon tiltakoznak. A pedagógusbérek emelését és jobb oktatási színvonalat követelnek. Arról, hogy kirúgással fenyegetik őket, korábban éppen Törley közlése alapján számoltunk be.

A Kölcseyben egy nappal korábban polgári engedetlenségi mozgalom keretében több tanár megtagadta a munka felvételét.

Alulírottak, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai, a mai napon, 2022. szeptember 29-én, sztrájk és polgári engedetlenség keretében nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet. A tiltakozó akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. A sztrájkolók a szakszervezetek által szervezett sztrájk szabályai szerint, az engedetlenkedők annak tudatában, hogy tettükkel szabályt szegnek, s annak rájuk nézve hátrányos következményeit vállalják.

Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, és főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: továbbra is az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk, egy jobb, szabadabb oktatási rendszerért, emberi és szakmai méltóságunkért, a gyermekeink jövőjéért.

Követeléseinkre mindeddig nem kaptunk érdemi választ, csak zsarolást, fenyegetést, megfélemlítést. Visszautasítjuk a hatalom gőgös, arrogáns magatartását, az oktatási rendszer problémáinak elhallgatását, az áldozathibáztató kommunikációt.

A SZTRÁJK ALAPJOG!

TANÁR NÉLKÜL NINCS OKTATÁS, OKTATÁS NÉLKÜL NINCS JÖVŐ!

– írták még a kirúgásuk előtt közleményükben a kölcseys tanárok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik