Belföld

Szerdán országszerte sztrájkolnak a pedagógusok – írja meg nekünk tapasztalatait!

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Várjuk a visszajelzéseket a pedagógusoktól, szülőktől, diákoktól arról, hogyan zajlik a munkabeszüntetés és annak előkészítése a különböző intézményekben.

Október 5-ére, az oktatás világnapjára hirdetett országos sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A PDSZ felhívásához több mint kétszáz intézmény csatlakozott, és ahogy Komjáthy Anna országos választmányi elnök a 24.hu-nak jelezte: olyan intézmények hivatalosan már nem is tudnak csatlakozni a sztrájkhoz, melyek a múlt héten ezt nem jelentették be. Ettől függetlenül tudnak olyan iskolákról, ahol a közelmúlt történései hatására döntöttek úgy az utolsó pillanatban, hogy mégis sztrájkolnak.

A szerdai sztrájkhoz csatlakozók létszámának növekedéséhez nagyban hozzájárult, hogy múlt pénteken kiderült: a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának azonnali hatállyal megszüntették a jogviszonyát azért, mert a múlt hónapban több napon is részt vettek a polgári engedetlenségben.

Kapcsolódó
„Ne gondoljuk azt, hogy ezeknek a kirúgásoknak nem lesz folytatása”
Fekete kisbusszal hozták a budapesti Kölcsey gimnázium öt tanárának felmondását; a többi tanárt is kirúgással fenyegetik, ha újból sztrájkolnának – mondták a 24.hu-nak a hétfőn előbb az iskolánál demonstráló, majd petícióval a Belügyminisztériumig vonuló szülők, diákok, tanárok és szimpatizánsok, akiket egész nap videóval követtünk.

A kölcseys tanárok kirúgása azonban, úgy tűnik, nem minden pedagógust tántorított el a további polgári engedetlenségtől: a Tanítanék Mozgalom legutóbbi közlése szerint 57 iskolából 746 tanár jelezte, hogy szerdán csatlakozik a polgári engedetlenséghez. Az oktatásirányítás sem változtatott eddigi hozzáállásán: kedden a diákok tiltakozása ellenére a Szent István Gimnázium három tanára kapott figyelmeztető levelet a tankerületi vezetőtől, ezt követően náluk is elbocsátás következhet.

Az idei tanév különféle tiltakozási formákkal indult: polgári engedetlenséggel, diáktüntetéssel, virrasztással és tanári flashmobbal is igyekeztek kifejezni elégedetlenségüket az oktatás szereplői. A pedagógusok sok esetben azért választották a polgári engedetlenséget, mert a sztrájklehetőségeiket még tavasszal annyira ellehetetlenítették, hogy az szinte alkalmatlanná vált a valódi érdekérvényesítésre. A polgári engedetlenség résztvevőit azonban a tankerületek kirúgással kezdték fenyegetni, sőt – elsőként – a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét fel is mentették pozíciójából.

A 24.hu ezúttal is, ahogy a márciusi sztrájk alkalmával is, szeretne a lehető legtöbb közvetlen tapasztalat, információ birtokában beszámolni arról, hogy különböző iskolákban, különböző településeken hogyan zajlik a sztrájk előkészülete, majd maga a munkabeszüntetés, hány pedagógus csatlakozott hozzá az intézményben, hogyan fejezik ki szolidaritásukat a diákok, illetve a tankerülettől érkezett-e jelzés a várható retorzióval kapcsolatban.

Kérjük olvasóinkat, pedagógusokat, szülőket, diákokat, írják meg tapasztalataikat a sztrájkról. Küldjék levelüket „Pedagógussztrájk” tárggyal az info@24.hu e-mail címre!

Budapesten reggel 7:45-től diák-szülő élőláncot tartanak az Erzsébet híd és a Keleti pályaudvar között, amelyhez számos fővárosi középiskolából csatlakoztak. „Mutassuk meg a tanárainknak, hogy mellettük állunk! Mutassuk meg az oktatáspolitikai vezetőknek, hogy a diákok és szülők a tanáraik mellett állnak! Nem rúghatják ki a tanárokat! Vonják vissza a már kirúgottak felmentését!” – követelik a szervezők.

Délután 5 órára pedig a Jászai Mari térre hirdettek tiltakozást gimnazisták, akik a Margit híd lezárását tervezik, majd 7 órától a Kossuth téren a Tanítanék Mozgalom és a noÁr rendez szolidaritási koncertet a pedagógusokért. A koncert ingyenes, de a befolyó adományokból a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusok kieső bérét pótolnák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik