Belföld

Orbán Viktor: Európában egyre több a dühös ember

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Európában egyre több a dühös ember. Mi tagadás, mi is azok vagyunk.

– fogalmaz Facebook bejegyzésében Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő szerint felelőtlenség a brüsszeli bürokraták részéről, hogy „egész nemzetgazdaságok és emberek millióinak sorsával hazardíroznak”.

A magas energiaszámlákra pedig azt válaszolni, hogy küldjük őket Moszkvába, bántó és sértő nyegleség. Nem csoda, ha a feldühödött és magukat becsapva érző emberek egymás után váltják le a szankciókat támogató országok kormányait.

– érvel Orbán, aki úgy látja, hogy a bevezetett szankciók óriási károkat okoznak Európának, ráadásul az ígéretekkel szemben a háborúnak sem vetettek véget.

Ezzel szemben Oroszország fél év alatt 158 milliárd euró bevételre tett szert a megemelt energiaexportból, amely a 2021-es év teljes exportbevétele.

A kormány nemzeti konzultációt kezdeményez az Oroszországgal szembeni háborús energiaszankciókról.

Május végén az uniós állam- és kormányfőknek – Orbán Viktorral egyetemben – sikerült megállapodni az orosz olajra kivetett szankciókban, melyek a nyersolaj esetében januártól, a finomított kőolaj esetében márciustól lépnek életbe, de több tagország, köztük Magyarország is kedvezményeket kapott. A gázkereskedelmet az uniós szankciók nem érintik.

Az olajszankciók várható hatásairól az alábbi cikkünkben írtunk részletesen:

Kapcsolódó
Mi értelme van az olajszankciónak?
Az uniós szankciók legújabb körét már Oroszország is meg fogja érezni, csak kicsit később.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik