Nagyvilág europoli

Megszületett a megállapodás az uniós olajszankcióról

Diego Ravier / Hans Lucas / AFP
Diego Ravier / Hans Lucas / AFP

Nem sokkal éjfél előtt sikerült megegyeznie az uniós állam- és kormányfőknek az orosz olajra kivetett szankciókban. A hétfői csúcstalálkozó előtt sokan nem is remélték, hogy végül lesz megegyezés, de úgy tűnik, az egyik ezzel kapcsolatos javaslat sikeres volt.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Twitteren azt írja, hogy a megegyezés az Európába érkező orosz olaj kétharmadára kiterjed, ami arra enged következtetni, hogy Magyarország végül mentességet kapott  a csövön érkező olajra.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke viszont azt írta, hogy az év végéig az orosz olajexport 90 százalékát beszüntetik, ami arra enged következtetni, hogy a csövön érkező olajra adott mentesség csak ideiglenes.

A szankciós megállapodásban szerepel még az is, hogy az orosz Sberbankot is kirakják a SWIFT-ből, ami valóban komoly fájdalom lehet majd Oroszországnak, mert ez az egyik utolsó nagy orosz bank, ami része volt a nemzetközi pénzügyi kommunikációs szervezetnek.

Az olajszankciók hátteréről, és arról, hogy mit jelent ez Magyarország számára, itt írtunk részletesen. 

Kapcsolódó
Orbán Viktor csöndben azon dolgozik, hogy Magyarország mégis megkapja az uniós pénzeket
Azt egyelőre nem tudni, miként fognak minket kifizetni a leválásért Oroszországról. Ukrajnának viszont nem érné meg bármit is tennie a Magyarországra tartó olajvezetékkel.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik