Belföld

Orbán Viktor: Magyarországnak több katonára van szüksége és az ország védelmére kell készülni

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Ukrajna és Oroszország háborúja már nem lokális, a szankciók változtatták globális gazdasági háborúvá – mondta a Magyar Nemzet szerda este megjelent írása szerint Orbán Viktor a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén Balatonalmádiban, ahol arra kérte frakciója tagjait: mindent tegyenek meg azért, hogy Európa legkésőbb év végén visszavonja a szankciókat.

A kormányfő arról beszélt:

ma már mindenki számára világos, hogy egy elhúzódó háborúra kell számítanunk,

arra kell készülni, hogy ez a háború a szomszédunkban folytatódni fog idén és jövőre is. A miniszterelnök szerint éppen ezért minden eddiginél fontosabb kérdéssé vált Magyarország számára a biztonság és a gazdasági, nemzeti szuverenitás védelme, ezért hozták létre a honvédelmi alapot. A katonákat visszavonták a határok védelméről, létrehozták a határvadász alakulatokat – sorolta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy több katonára van szükség és az ország védelmére kell készülniük.

Orbán Viktor értékelése szerint a háború aggasztja az embereket, követik az eseményeit, de ami közvetlenül érinti a családokat, az jelenleg az infláció.

Az infláció Magyarországon európai összehasonlításban is kiemelkedően magas, a kenyér ára például a 2021 augusztusi adatokhoz képest 66 százalékkal emelkedett, ehhez képest a második legrosszabb eredményt mutató Litvániában 33 százalékkal.

A miniszterelnök az elszabaduló árakat azzal magyarázta, hogy a választások előtt azt gondolták, tervezhetően alakulnak a gazdasági körülmények a háború ellenére is, azonban 2022 júniusban Brüsszelben elfogadták a gazdasági, kereskedelmi szankciókat, köztük az olajszállítási szankciókat is, majd rögtön az asztalra került a földgázvásárlási szankció is, ezért 2022 júniusától kezdve a földgáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd újabb hónap alatt megháromszorozódott.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a miniszterelnök hangsúlyozta: ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön megfeleződnének és az infláció is. A szankciók nélkül Európa gazdasága újra erőre kapna, és el tudná kerülni a fenyegető recessziót.

A pártelnök tájékoztatása szerint, amikor ezeket a szankciókat nyár elején Brüsszelben Európára erőltették, az uniós bürokraták nem ezt ígérték, hanem azt, hogy ezek Oroszországnak fognak fájni, nem az európai embereknek. Azóta kiderült, a bevezetett szankciók több kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak.

A szankciók felülvizsgálatára a Magyar Nemzet információi szerint novemberben lesz érdemi politikai lehetőség, ezért arra szólította fel a frakció tagjait, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy Európa ezeket a szankciókat legkésőbb az év végén visszavonja.

A miniszterelnök helyzetértékelése szerint a szankciókat a brüsszeli bürokraták erőltetik Európára, a szankciók okozzák a gazdasági problémákat, az energiaválságot és az inflációt. A szankciókat pedig a magyar baloldal támogatja. Az ellenzék kapcsán arról beszélt, hogy a Gyurcsány-korszak és annak a képviselői akarnak visszatérni, akik egyszer már tönkretették Magyarországot.

A miniszterelnök ezen szavainál a lap értesülése szerint egyszerre horkantak fel, egyesek még azt is bekiabálták, hogy „soha többet Gyurcsány!” Azzal, hogy megalakult a Gyurcsány-Dobrev-árnyékkormány – folytatta a miniszterelnök –, a brüsszeli bürokraták és a Soros-NGO-k ezt az árnyékkormányt szeretnék hatalomra juttatni. Véleménye szerint ez abból is világos, hogy ők fizetik őket, ezt tették a választási kampányban és ezt teszik most is.

A Fidesz-KDNP jövőbeni feladata szerinte, hogy biztosítani kell az energiaellátást, védeni kell a családokat és a munkahelyeket. A családokat a rezsicsökkentett ár, a tűzifaprogram és a barnaszénprogram védi, míg a vállalkozásokat három dologgal fogják segíteni:

  • több mint kétszázmilliárdos program indul az energiaintenzív kis- és középvállalkozások segítésére,
  • a termelő vállalatokat az energiaköltségük részbeni átvállalásával és energiamegtakarítást eredményező beruházások támogatásával segítik,
  • lesz gyármentő program,
  • és a szolgáltató szektor számára új munkahelyvédelmi akcióterv indul.

Beszéde végén a miniszterelnök leszögezte: Magyarország energiaellátása biztosított. Lesz elegendő földgáz, van villamosenergia és van kőolaj is. „A szankciók súlyos károkat okoznak az országnak, de kemény munkával van esély arra, hogy ebből a válságból Magyarország úgy jöjjön ki, mint az az ország, amelyik a kanyarban előzni tud!” – mondta a kormányfő.

Kiemelt képünkön Orbán Viktor a kötcsei találkozóra érkezik 2022. szeptember 10-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik