Belföld

Hollik István: Szankciókritikus szövetségkeresés a Fidesz célja

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója fontos bejelentéseket ígér a kihelyezett frakcióülés után.

A Magyar Nemzetnek Hollik István azt mondja, a parlament őszi ülésszakán a kormánypártok legfőbb témája a háború, a szankciók, a miattuk kialakuló energia- és gazdasági válság lesz. Az emberek, vállalkozások aggódnak a rezsiszámláik miatt. Európa gazdasága recesszióba kerülhet, ha nem tesznek valamit, ezért azt a célt tűzték ki, hogy szövetségeseket keresnek ahhoz, hogy együtt változtassanak a szankció­kon.

Brüsszelnek felül kell vizsgálnia a meghozott intézkedéseket és be kell látnia, hogy ezek fordítva sültek el. Európának sokkal jobban fájnak, mint Oroszországnak.

Szerinte az uniós országok közvélemény-kutatásai alapján egyre több európai elégedetlen a szankciókkal.

Egyre többen mondják azt, amit mi is: Brüsszel nem ezt ígérte! (…) Ha egyre több európai polgár látja ezt, akkor ennek a véleménynek előbb-utóbb meg kell jelennie a politikában is. Mi erre alapozzuk a szankciókritikus szövetségkeresést.

A Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója szerint Brüsszel megbuktatná az Orbán-kormányt, ehhez kellett a hazugságoktól hemzsegő EP-jelentés és az árnyékkormány.

Az európai „buksisimogatásért” a magyar baloldal most is a régi reflex szerint jár el: mindent elfogad, ami Brüsszelből jön.

Az interjúban előkerülnek az időközi választások sikerei, Budapest visszavétele, a főpolgármester bírálata, az ellenzéki kampánypénzek ügye, Soros György majd elárulja, hogy kormánypártok kihelyezett frakcióülésén is várhatóak fontos bejelentések.

Kétharmad ellenzi az energiaszankciót

A Nézőpont Intézet friss kutatása szerint a választók kétharmada ért egyet azzal fideszes állítással, hogy Európának jobban ártanak a szankciók, mint Oroszországnak. Rímelve a Hollik István által mondottakra idézik, hogy noha márciusban erről még szó sem volt, Brüsszel szankciót vetett ki az orosz kőolajra, illetve egyesek – többek között Soros György – is támogatják a gázembargó ötletét.

A válaszadók 62 százaléka értett egyet azzal, hogy „hiba lenne szankciót kivetni az orosz gáz behozatalára”. Az olajembargót a magyarok 58 százaléka helyteleníti, s kevesebb mint feleennyien gondolják (27 százalék) helyes döntésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik