Belföld

A MOK Etikai Bizottsága támogatja az új abortuszrendeletet, az elnökség ennél finomabban fogalmazott

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Mind a beteg érdekében, mind etikai szempontból támogatjuk ezt a változást. Az orvoslás egyik alapelve az élet védelme – közölte a 24.hu-val Dr. Böszörményi-Nagy Géza, a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságának elnöke Pintér Sándor rendeletével kapcsolatban, amely módosított az abortusz jelenlegi magyarországi szabályozásnál. Az elnök úgy fogalmazott:

Az élet az etikai kódexünkben megfogalmazottak szerint a fogantatástól kezdődik. Tehát a magzati élet, az már élet, amit nekünk, orvosoknak védenünk kell. Így mi mindenképpen amellett vagyunk, hogy az orvosnak kötelessége a terhesség megtartása érdekében érvelni. Ez eddig is gyakran megtörtént, csak nem volt kötelező. Az, hogy élő magzatról van szó, az a mindig elvégzett ultrahangvizsgálat során is látható.

A kamarai vezető szerint az orvosnak semmiképpen nem kell nyomást gyakorolnia, de „el kell látnia a pácienst minden olyan információval, amely segíthet a döntésében”. „Tehát az információátadásnak az orvos részéről ilyen mértékűnek és minőségűnek kell lennie”, jelezte.

A MOK elnöksége ennél már picit finomabban fogalmazott a délután kiadott közleményében. Mint írták, a művi terhességmegszakítással kapcsolatos új szabályozás nem ellentétes a MOK érvényes etikai kódexével és annak alapelvével, mert orvosként céljuk minden emberi élet védelme.

Az új szabály a meglévő protokollt érdemben csak adminisztratívan módosítja: eddig is szükséges volt a magzat életjeleiről meggyőződni, arról a terhes anyát tájékoztatni

– közölték.

Hozzátették, az abortusz és a magzati élet védelme, a női méltóság és önrendelkezés fontossága összetett, bonyolult társadalmi, filozófiai kérdés, melynek leegyszerűsítése és politikai térbe emelése csak árt minden érintettnek. Ezért sajnálják, hogy az új szabály megjelenését társadalmi vita, szakmai egyeztetés ezúttal sem előzte meg. A MOK nyitott egy meginduló párbeszédben az orvosi és orvos-etikai szempontok képviseletére.

Ugyanakkor – nem csökkentve a kérdés jelentőségét – ismét jelezték, hogy az egészségügy számos egyéb területe igényel azonnali figyelmet és mielőbbi beavatkozást.

Kapcsolódó
Dúró Dóra az abortuszról: Tévhit, hogy a nőknek szabad döntési joga van. Nincs
A Mi Hazánk politikusa azt is mondta: igyekszik empátiával viseltetni a nők iránt.

Pintér Sándor rendelete értelmében szeptember 15-től minden állapotos nőnek a jövőben be kell mutatnia egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet is, amely „rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik