Belföld

Dúró Dóra az abortuszról: Tévhit, hogy a nőknek szabad döntési joga van. Nincs

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Mi Hazánk alelnöke volt az ATV Egyenes Beszédének kedd esti vendége, a téma természetesen az abortusztörvény friss módosítása volt.

Ennek lényege, hogy az állapotos nőnek a jövőben be kell mutatnia egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet is, amely rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta.

A belügyminiszter rendelete szeptember 15-én már hatályba is lép.

A jogi szöveg „a magzati életfunkciók működésére utaló tényező” magyarul és az orvosi gyakorlat szerint a magzat szívhangja lehet. A rendelet tehát a szívhang meghallgatásához köti az abortusz elvégzését, amit régóta követel Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője, aki szerint ez nem szigorítás, csak tájékoztatás.

Dúró az ATV-ben most leszögezte: nem volt alku a Fidesszel.

A politikus aztán arról is beszélt, hogy

az is egy tévhit, hogy a nőknek önrendelkezési, vagy szabad döntési joga van. Nincs.

Ezt a kijelentését (amely 4:30-nál tekinthető meg az interjúban) azzal magyarázta, hogy a nők döntős többsége úgy végzi el az abortuszt, hogy őrá a munkáltatója, a férje, családtagjai nyomást helyeznek, ha ez nem lenne, „akkor megtartaná a gyerekét. A nő nem egyedül dönt erről.”

Dúró hangsúlyozta, hogy szeretnék tudatosítani, hogy van más lehetőség, sőt minden más lehetőség csak jobb az abortusznál.

Dúró kijelentette továbbá

  • nem tiltanák be az abortuszt
  • nem nehezítik meg a nők életét, csak szeretnének esélyt adni a magzatnak, mert az élet a fogantatás pillanatában jön létre
  • azt is mondta, hogy szülés után is kerülhet válság helyzetbe valaki, azt pedig gyerekgyilkosságnak nevezzük.

Dúró a beszélgetés végén elárulta, hogy „igyekszem empátiával viseltetni a nők iránt”, és kijelentette, hogy nem célunk senki felett ítélkezni, hanem egy szemléletváltás szeretnénk elindítani.

Tegnap megjelent interjúnkban egyébként Kapitány Balázs, demográfus is beszélt az abortuszról.

Kapcsolódó
Bár megállítható a népességfogyás Magyarországon, Orbán célja elérhetetlen
Hungarikum, hogy a magyarokat nyomasztja a nemzethalál, de épp ezért ennyire fontos nálunk a népesedési kérdés Kapitány Balázs szerint. A demográfus meglehetősen kritikus az Orbán-kormány családpolitikájával, mert szerinte a népesedési kérdés fontos részeire nem fektet hangsúlyt. Interjú a demográfia nagy témáiról.

A KSH munkatársa azt mondta, hogy

az abortusztilalom termékenységi hatása jóval kisebb, mint amire gondolunk. Ha egy társadalomban hirtelen betiltják a terhesség-megszakítást, akkor egy év múlva nyilván megugrik a születésszám, de az ekkor megszületett gyerekek többsége olyan, aki később nem születik meg.

Ez pedig azért van így, mert ha „van egy hölgy, aki megszüli egy abortusztilalom miatt 21 évesen az első gyermekét, adódhat olyan helyzet, hogy mivel megszületett a nem tervezett gyerek egy kényszer hatására, ő pedig ott áll, mondjuk, egyedülálló anyaként, később már nem születik meg a második vagy harmadik gyermeke. Ez csak egy lehetőség a számos variáció közül. Amikor a szélsőséges abortuszellenesek azzal jönnek, hogy a Kádár-korszakban négymillió fővel többen születtek volna Magyarországon, ha nem abortálták volna el őket: ez erős csúsztatás és tévedés, mert ekkor az abortuszokat jelentős arányban élveszülések követték.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik