Belföld

Megszólalt a felmentett igazgatóhelyettes: „Ez egy nagyon kemény lépés az oktatásirányítás részéről”

A Partizánnak adott rövid interjút Dezsőfi György, a miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgatóhelyettese, akit a tankerület vezetője múlt hét pénteken menesztett a pozíciójából, amiért részt vett a szeptember 2-i polgári engedetlenségben.

Dezsőfi az interjú során elmondta, leginkább az fáj neki, hogy saját belátása szerint kilenc éve nagyon jól végzi a helyettesi munkáját, igyekezett mindent a legjobb tudása szerint elvégezni, és nagyon sok innovációt hajtott végre a saját területén. Ehhez képest úgy érzi, mintha félre pöckölték volna egy sakktáblán, még annyira sem méltatták, hogy a héten behívják, „a szőnyeg szélére állítsák”, kérdőre vonják.

A polgári engedetlenségről szólva azt mondta, ő ott mint magánember, mint közalkalmazott vett részt, mert egyetért a törekvés céljával, ma is ugyanúgy odaállna a molinó mögé. Azt azonban hozzáteszi, hogy elég komolyan megfélemlítették most a kollégáit, hiszen a kevés fizetés miatt mindenki kiszolgáltatott helyzetben van. Mint mondja, „a hónapban gyakorlatilag minden család feléli a tartalékát, mindenkinek családja van, gyerekei vannak”, így pedig komoly elrettentő ereje van egy kilátásba helyezett ellehetetlenítésnek.

Ez egy nagyon kemény lépés az oktatásirányítás részéről, és egyértelműen úgy érzem, hogy nincs arányban az elkövetett jogsértés mértékével

– mondta.

Nem gondolja, hogy külön az ő iskolájára szálltak volna rá, szerinte minden iskolában megkapták a tanárok a névre szóló fenyegető leveleket – ezt támasztja alá a Tanítanék mozgalom is, ami pénteken szintén közölte, hogy egy budapesti iskolában is hasonló levelet kapott az egyik pedagógus.

Ezzel együtt cinikusan szemléli, hogy a médiában időről időre megjelennek olyan hírek, hogy a tanároknak csak töredéke elégedetlen.

Ez nem igaz. Ezt mindenki érzi, hogy nem igaz. Azt gondolom, hogy minden tanár elégedetlen. Csak nem minden tanár teheti meg, vagy meri megtenni, vagy a családjára való tekintettel, hogy ő vállalja annak a kockázatát, hogy egzisztenciálisan ellehetetlenítik.

– mondta a Herman Ottó Gimnázium pedagógusa.

Miskolcon hétfő reggel élőláncos tiltakozással és tüntetéssel indult a tanítási nap, a diákok Dezsőfi Györgyért tüntettek, és petíciót adtak át a dr. László Istvánnak, a Miskolci Tankerületi központ igazgatójának. A diákok akciója egy valakinek egészen biztosan nem nyerte el a tetszését, egy férfi ugyanis egy emeleti ablakból vízzel locsolta le a lent elhaladó tüntetőket. Ellene a Demokratikus Koalíció tett feljelentést becsületsértés és garázdaság vádjával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik