Belföld

Polgári engedetlensége miatt felmentették a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Felmentette pozíciójából a tankerület Dezsőfi Györgyöt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, írja a Telex. A szóbeli indoklás szerint Dezsőfi élére állt a polgári engedetlenségnek, miközben vezető pozíciója miatt nem tehetett volna így.

Az igazgatóhelyettes a lapnak azt mondta, a tankerület igazgatója személyesen adott át neki egy határozatot, amiben az szerepelt, hogy hétfőtől visszavonják az igazgatóhelyettesi megbízását.

A levélben elmondása szerint indoklás nem szerepelt.

A tankerületi vezető szóban arról tájékoztatta, hogy a polgári engedetlenség élére állása vezető beosztásban az oka a felmentésének, miközben az igazgatóhelyettes szerint ő csak résztvevője volt a tiltakozásnak, nem vezetője.

Dezsőfi egyébként tavasszal is részt vett a polgári engedetlenségben, az intézmény vezetője pedig ekkor még azt mondta, mindenkinek egyéni döntése, részt vesz-e az akcióban. Mint mondta, a döntés ellenére az iskolában szeretne maradni tanárként.

Pilz Olivér, az iskola egyik tanára jelezte: petíciót írnak majd alá, hogy helyezzék hatályon kívül az elmarasztaló határozatot, illetve jogi segítségért is fordulnak.

A polgári engedetlenségben résztvevő tanárok közben országszerte levelet kaptak a tankerületektől, amiben kirúgással fenyegették meg őket.

Frissítünk!

Pilz Olivér lapunkhoz eljuttatott levelében péntek délután arról írt, hogy az iskola tantestületének tagjai egy szolidaritási nyilatkozatot írtak alá Dezsőfi György kolléga mellett, melyben követelik a határozat visszavonását. A tantestület továbbá úgy döntött, hogy a felmentés napján, 12-én hétfőn reggel fél nyolc és nyolc óra között feketeruhás élőlánccal veszi körül az iskola épületének tömbjét, jelezve ezzel az eljárás, a példastatuálás elfogadhatatlanságát és Dezsőfi György melletti kiállását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik