Belföld

Közös MMM-Fidesz puccsot kiált a DK és a Momentum Szigetszentmiklóson

szigetszentmiklos.hu
szigetszentmiklos.hu

Szigetszentmiklós polgármestere, aki 2019-ben a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) színeiben pályázott volna a parlamentbe, önkormányzati megválasztása óta már sokszor került konfliktusba az ellenzék helyi politikusaival. Nagy János szerdán nagyarányú személyi változásokat szavaztatott meg az önkormányzatban a Fidesz segítségével.

Két szigetszentmiklósi ellenzéki képviselő értékelése szerint az történt, hogy Nagy a kormányoldal támogatásával teljesen átvette a hatalmat a városban.

Gyurcsik József  (Momentum) és a DK-s Jószai Attila hasonló tartalmú közleményt adott ki: a szigetszentmiklósi képviselőtestület szerdai ülésén lezajlott eseményekről mindketten azt írták, hogy Nagy János puccsot hajtott végre.

A polgármester leváltotta az önkormányzat bizottságai éléről a momentumos és a DK-s bizottsági elnököket, továbbá a felügyelőbizottságokban is lecserélte a két ellenzéki párt delegáltjait, helyükre pedig fideszes politikusokat jelölt, akiket aztán meg is szavazott a testület.

Szigetszentmiklóson évek óta nagy a feszültség az ellenzéki városvezetésen belül. Korábban a 24.hu is megírta, hogy Nagy János a járványidőszakban a rendkívüli jogrend alatt egyszemélyi döntéssel leváltotta Jószai Attilát, a DK alpolgármesterét, aki az ellenzéki összefogás kampányfőnöke volt. Akkoriban a DK és a Momentum egy úgynevezett demokráciacsomagot nyújtott be, amellyel a beszerzések átláthatóságát és a testület demokratikus működését kívánták javítani a korábbi, fideszes vezetés által elfogadott szmsz módosításával. A csomag azonban elakadt Nagy Jánoson, aki nem támogatta az előterjesztést. Az ügyből nyílt összeütközés lett.

A polgármester Jószai kirúgásáról azt nyilatkozta, hogy a város kiadásain akart spórolni, Jószai szerint azonban egészen más okok is állhattak a háttérben. Jószai felesége, Jószai Teodóra lett ugyanis a térségben az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje, aki indulását 2021. január 12-én jelentette be. Nagy János, aki szintén indult az előválasztáson, a bejelentést követően egy héttel elbocsátotta posztjáról DK-s helyettesét.

Jószai bírósági eljárást kezdeményezett az ügyben Nagy Jánossal szemben. Közben a kormányhivatal neki adott igazat, így a testület visszahelyezte jogkörébe. Az elmaradt járandóságait azonban Nagy a képviselőtestület határozata ellenére sem fizette ki, így jelenleg is zajlik a per Nagy és Jószai között.

A szerdai ülésen Nagy János egy komplett szmsz módosítást terjesztett elő pótkézbesítéssel a testületnek, amit csak a helyszínen kaptak meg a képviselők.

Nagy János ezt előre lebeszélte a Fidesz képviselőivel, nyilatkozta Jószai Attila a 24.hu-nak, aki júliusban, visszahelyezése után önszántából lemondott az alpolgármesterségről

Nagy János egyszerűen bosszút akar állni mindenkin, aki nem hódol be neki.

Megszüntette azt a bizottságot, amiben érdemi munkát végző civil delegáltak dolgoztak. Ez a bizottság a város elmaradott területeinek fejlesztéséért felelt. Kritikus hangú, igazi civileket jelöltünk ide tagoknak 2019-ben, pont azért, hogy történjen végre érdemi fejlődés ezekben a városrészekben is. Nagy János nem tűrte ezeket a hangokat. A bizottság civil elnökét, a városban rendkívül népszerű fizikatanárt, Orosz Lászlót is leváltotta, mellette pedig a DK és a Momentum bizottsági elnökét is lecserélte. Kirúgta a két párt külsős bizottsági tagjainak többségét, valamint a felügyelőbizottságokból is eltávolította mind a DK, mind pedig a Momentum delegáltjait. Helyükre fideszes és MMM-es delegáltak kerültek – mondta Jószai.

Az előterjesztés szerint MSZP-s delegáltak is áldozatul estek a személycseréknek, a szocialisták Nagyhoz húzó képviselője viszont nagyot nyert: Ladányi Sándor egyszerre két bizottság elnöke lett, kettő másik testületben pedig alelnöki posztot kapott, sőt még a lánya is bizottsági tag maradhatott.

A nagyarányú cserékkel kapcsolatban Nagy polgármester a Facebook-oldalán közzétett magyarázatában azt írta, hogy a városnak továbbra is ellenzéki polgármestere és ellenzéki alpolgármestere van. „Ha nem egy DK-s vagy egy momentumos képviselő akarata érvényesül, akkor puccsot kiáltanak? A demokrácia ennél bonyolultabb!”

Nagy a 24.hu megkeresésére közölte, hogy május óta egyeztetett a képviselőkkel. Állítása szerint az egyeztetést az ellenzéki pártokkal kezdte és csak a végén tájékoztatta a Fideszt. A DK-s politikus vádjaira reagálva azt is állította, hogy nem személyes indokok vezérelték, hanem szakmai és gazdasági szempontok:

A ciklus félidejénél értékeltem a bizottsági elnökök munkáját, a döntéshozatal hatékonyságát. Ez alapján javasoltam az új bizottsági elnököket. Az ellenzéki pártok adják a bizottságok 60 százalékát!

A város elmaradottabb területeinek fejlesztéséért felelős bizottság megszüntetésével kapcsolatban közölte, hogy továbbra is fontos számára a városrészek fejlesztése, és pont ezért illesztette be a testületet egy másik fontos bizottságba. Ez a bizottság három korábbi bizottság összevonásából állt össze, ezért több korábbi tag munkáját nem lehetett meghosszabbítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik