Élő Belföld

Gulyás Gergely: 18 fok lesz az állami intézményekben

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
25 százalékos gázcsökkentést írtak elő az állami szerveknek és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknak, kivételt képeznek a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények. Süli János lemondását Gulyás Gergely nem kívánta kommentálni, az árstopokról a következő kormányülésen döntenek majd.

18 fok lesz az állami intézményekben

Jövő hét közepétől indul a hatósági áras tűzifa-akció, ez a a fűtésszezon kezdetéig biztosan kitart majd. Gulyás szerint ez jó lehetőség olyan helyeken, ahol a fafűtésre bármikor át- vagy vissza lehet állni.

Támogatják és el is fogják rendelni, hogy 18 fok legyen az állami intézményekben.

Mindenhol megpróbálnak úgy visszavenni az elhasznált gáz mennyiségéből, hogy körülbelül ezt a 18 fokot tudják biztosítani

– szögezte le.

Új állampapír stratégia

Új állampapír stratégiára van szükség, ezért el is fogadtak egy új állampapír stratégiát, ez azt jelenti, hogy egyes állampapírok hozamát megemlik. Új állampapírt is kibocsátanak, olyat, aminek az induló kamata eléri a 11 százalékot, ez Gulyás szerint kedvezőbb, mint bármely kereskedelmi bank ajánlata.

Remélik a kedvező döntést az Európai Bizottságtól

Minden olyan garanciát amit az Európai Unió kért, azt megadták, állította Gulyás, mondván, az Európai Bizottsággal minden szakmai kérdésben meg tudtak állapodni. Jelezte, Varga Judit most is Brüsszelben tárgyalt, és hasonlóan tett nemrég Navracsis Tibor is.

Azt reméljük, hogy ennek megfelelően az Európai Bizottság kedvező döntést hoz

– vélekedett.

Az erdőgazdaságoknál közvetlenül is lehet a jövő héttől fát vennI

Mindenkit arra kérnek, hogy a gázzal és az árammal is óvatosan bánjon az észszerűség határain belül, hívta fel a figyelmet Gulyás. Az erdőgazdaságoknál közvetlenül is lehet a jövő héttől fát venni, tette hozzá, közzé fogják tenni hamarosan, hol lehet majd vásárolni, hatósági árat fognak megállapítani a különböző fatermékekre.

Tíz köbméter fát mindenkinek fognak tudni biztosítani a fűtésszezon kezdetéig az állami erdőgazdaságok

– jelezte. Ezen kívül egyébként szénprogramot is indítanak.

25 százalékos gázcsökkentés az állami szerveknél

Amilyen gyorsan lehet a gázfogyasztást kell csökkenteni, a kormány pedig magán kezdi a spórolást, jelentette be Gulyás. Ezért a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írtak elő az állami szerveknek és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknak.

Gáznál ellátási problémák vannak

A jelenlegi energetikai és gazdasági helyzetet értékelte a kormány, egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátás helyzete, kezdte a tájékoztatót Gulyás. A szankciós politika nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, hangoztatta újra a miniszter.

Gáznál ellátási problémák vannak, pillanatnyilag Magyarországot ez nem érinti, és árproblémák is vannak

– szögezte le.

Olvasói sztorik