Belföld

Legendás lovas ugratott a Kincsem program élére

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszteri biztosa lett Dallos Gyula.

A Hivatalos Értesítő friss számából derült ki, hogy szeptember elsejétől miniszteri biztos lett Dallos Gyula. A magyar díjlovaglás koronázatlan királyát Szalay-Bobrovniczky Kristóf a kinevezés visszavonásáig – de legfeljebb két évre – nevezte ki a Kincsem
Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztossá.

Dallos Gyula felel

  • az állami ménesek fejlesztésének szakmai koordinációjáért;
  • a lovaskultúra-oktatás fejlődésének előmozdításáért;
  • a lovaságazathoz kapcsolódó, alap-, közép- és felsőfokú képzések fejlesztésére irányuló koncepció kidolgozásáért;
  • a lovas- és lósportokhoz kapcsolódó szakmai feladatok összehangolásáért.

Tevékenységéről havonta írásbeli beszámolót készít a honvédelmi miniszternek, aki a munkáját irányítja. Dallos Gyula ezért helyettes államtitkári illetmény alsó határa 75%-ának megfelelő díjazásra jogosult. Költségtérítést nem kap, de 1 fős titkárságot igen.

Dallos Gyulát néhány éve Orbán Viktor kérte fel arra, hogy felügyelje a lovas ágazatot, de már 20 évesen ő képezte ki az állami ménesekből kiválasztott lovakat a Nemzeti Lovardában. Korábban lapunknak azt mondta, a ló hihetetlen rangot, értéket képvisel.

Amióta az olajsejkek is beszálltak ebbe a játékba, végképp elszabadultak az árak. Ki lehet jelenteni, manapság csak olyan összegért lehet minőségi versenylóhoz jutni, amelyet már egy tehetősebb ember sem tud megengedni magának. Ilyen értelemben a szakma is sérül. Magyarországon is akadnak olyan tehetséges, szorgalmas, jó érzékű lovasok, akik azért képtelenek minőségi lóhoz hozzáférni, mert a közelébe sem jutnak ezeknek a társadalmi köröknek.

A lovaglás nem a proletárdiktatúra találmánya, hanem a királyok, a felső tízezer státuszszimbóluma. Szokták is mondani, hogy a ló nem szereti a szegényszagot.

Kapcsolódó
Gyula bácsi, aki alighanem az olimpiáról lemaradás világcsúcstartója
Él köztünk egy ember, aki azon túl, hogy momentán Orbán Viktor miniszteri biztosaként felel a teljes magyar lovas ágazatért, akár tizenegy olimpián vehetett volna részt versenyzőként, de ilyen-olyan okból mégis mindegyikről lemaradt. Dallos Gyula portréja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik