Belföld

A kormány úgy döntött, ingyen használja a közterületeket a pótolt tűzijáték idején

MTI/Lakatos Péter
MTI/Lakatos Péter

A Magyar Közlönyben kedden késő este jelent meg egy kormányrendelet „az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról”, ami a gyakorlatban az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek állásába kerülő, augusztus 20-ról augusztus 27-re halasztott tűzijáték megrendezését érinti, szúrta ki a Telex.

A szövegezés lényegi része, hogy „ha a közterület használatára […] hivatalos állami ünnep méltó megtartásával összefüggésben kerül sor, az állami ünnep – az előkészítést és a lebonyolítást is magában foglaló – megtartásával kapcsolatos közfeladat ellátására kijelölt szervezet az állam, illetve a fővárosi vagy a fővárosi kerületi önkormányzat tulajdonában álló […] közterületeket – a 2022. augusztus 26. és a 2022. szeptember 1. napja közötti időszakra is – díjmentesen használhatja.”

Azaz a kormány az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva egy hétre ingyenessé tette a közterületeket magának az állami ünnep pótlására.

Vagyis nem fognak fizetni a fővárosi önkormányzatoknak az augusztus 27-re tervezett augusztus 20-i tűzijáték megtartásáért.

Kapcsolódó
„Legkorábban 16 óra tájban lehetett volna igent vagy nemet mondani egy esti budapesti viharról”
Adott időjárási szituációban szombaton délben képtelenség volt megállapítani, hogy este lesz-e vihar Budapesten – mondta lapunknak Molnár László meteorológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik