Tudomány

Kemenesi Gábor: A mindenkori politika a suttyóságra épített

Csortos Szabolcs
Csortos Szabolcs

Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa a Twitteren reagált az OMSZ-ügyre. Mint ismeretes, Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az OMSZ elnökét és szakmai elnökhelyettesét.

A döntés hátterében feltételezhetően az áll, hogy augusztus 20-án a szervezet javaslatára a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs úgy döntött, nem tartják meg az aznap estére tervezett tűzijátékot. Végül sem szél, sem vihar, sem eső nem volt Budapesten az érintett idősávban.

Az OMSZ azóta kiállt vezetői mellett. A szervezet közleményében politikai nyomásgyakorlásról írt.

Kapcsolódó
Az Országos Meterorológiai Szolgálat kiáll leváltott vezetői mellett és politikai nyomásgyakorlásról ír
Az OMSZ vezetőinek sora követel független vizsgálatot az augusztus 20-i tűzijáték kapcsán történtek miatt, és kérik leváltott vezetőik rehabilitálását is.

Kemenesi Gábor a közösségi oldalon ítélte el a döntést.

A mindenkori politika magára hagyta az értelmet és a suttyóságra épített, itt sosem volt cél értelmes társadalmat építeni, a rettegő/gyűlölködő/függő könnyebb játszótér a politikusnak

– írta. „Ennek kedvez a mostani OMSZ ügy is, akik nem értik mi az a 80% valószínűség most ünnepelnek” – tette hozzá.

A tweet alatt a virológus több hozzászólása is olvasható. Véleménye szerint a döntés a szakmaiság és a tudomány elleni támadás is, amelynek a spektruma jóval túlmutat a mostani ügyön. Kemenesi Gábor úgy látja, hasonló a helyzet a vakcinákkal, ahol szintén valószínűségeket kellene felfognia a társadalomnak, ehelyett viszont a politikában bevált karakterre építést választották. Számok, tudományos adatok közlése nélkül, Merkely Bélára hárult a kommunikáció.

„Ezek mind olyan momentumok és eljárások amik hosszú távon is lejtmenetre és a haszonleső politika számára kiszolgáltatottá, a populizmusra fogékonnyá teszik a társadalmat. Közben nem meglepő, hogy virágoznak a vírustagadó, konteó – és hátterhatalomhívő mozgalmak” – írta a kutató. A virológus szerint értelmiségiként és értelmes emberként igazi szenvedés megélni a helyzetet, egyben nagyon nagy a felelősség is. „Szerintem a legfontosabb, hogy nem szabad csendben maradni, ki kell mondani ha valami rossz. Az OMSZ kirúgási ügy rossz, nagyon rossz” – emelte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik