Belföld

Az akadémiai dolgozók szerint Palkovics nem érti, mi az a valószínűség

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Újabb bírálat érkezett tudományos körökből a főmeteorológusok leváltása miatt.

A Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának átszervezése után létrejött Akadémiai Dolgozók Fóruma is megnyilvánult a Facebookon a sokakat felháborító OMSZ-ügyben. Hétfőn Palkovics László miniszter kirúgta a meteorológiai szolgálat két vezetőjét, Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, ami nagy felháborodást szült, de Gulyás Gergely a Kormányinfón megvédte a döntést, bár indokok és érvek nélkül. A Fórum így reagált:

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma határozottan elítéli az OMSZ két vezetőjének menesztését, mivel ez a döntés minden szakmai megfontolással ellentétes.

A Fórum arról ír, „noha az OMSZ előrejelzése szerepet játszott az ünnepi események megtartásáért felelős testületnek a halasztásról szóló döntésében, az előrejelzéssel kapcsolatos szakmai hiányosság vagy kifogásolható adatelemzés nem merült fel, és ilyennek bizonyítására vagy kivizsgálására az illetékes miniszter kísérletet sem tett”. Szerintük ebből látszik, hogy a döntéshozók nem értik, mit jelent egy esemény bekövetkezésének 80 százalékos valószínűsége.

Palkovicsnak szerintük értenie kellene, mit jelent a valószínűség, bár több tudományellenes lépést is ő hajtott végre a múltban. Így zárul a közlemény:

A miniszter jelenlegi döntése a szakmai elvárásoknak megfelelő állásfoglalás helyett a politikai szempontok térnyerését segíti elő, az ADF pedig ezt a döntési mechanizmust teljes mértékben elutasítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik