Belföld

„Európa Bolsonarója százmillió fát akar kivágni” – néhány százan tüntettek az Akadémia előtti téren a fakivágás ellen

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Cikkünk frissül.

Az LMP által szervezett múlt pénteki tüntetés után most a Magyar Tudományos Akadémia előtti Széchenyi István térre hívták a civil szervezetekből álló szervezők a demonstrálókat. Az ok továbbra is a kormány augusztus eleji döntése, amely felülírva az erdő- és természetvédelmi törvényt, és a jövőben könnyebben lehet természetvédelmi területen tarvágást végezni, de általánosságban is felpuhította a fakitermelésre vonatkozó szabályokat.

A 18 órára meghirdetett tüntetésen néhány százan gyűltek össze.

Mohos Márton / 24.hu

Kedden visszavett a kormány a válsághelyzetre vonatkozó fakitermelési szabályok könnyítéséből: Nagy István, az agrártárca vezetője a Magyar Közlönyben közzétett utasításban tiltotta be az állami erdőkben és a Natura2000-es területeken a tarvágást, a szerdai tüntetés szervezői azonban keveslik a miniszteri utasítást és továbbra is a kormányrendelet teljes visszavonását követelik.

Mohos Márton / 24.hu

A szervezők -, akik hangsúlyozták, hogy pártpolitika-mentes a rendezvény – azt hangsúlyozzák, hogy addig folytatják, amíg vissza nem vonják a kormányrendeletet. Bejelentették, hogy erdőőrséget szerveznek az erődirtások megakadályozására, amire önként lehet jelentkezni.

Az első felszólaló, a greenpeaces Rodics Katalin szerint a kedden megjelent miniszteri utasítás félrevezető kommunikációs fogás, mert nem jogszabály, és nem írja felül a kormányrendeletet. Azért adták ki, hogy megtévessze az embereket. Az erdők továbbra is veszélyben vannak – mondja. Könnyezve tette hozzá, hogy nem csak az erdőket, de a gyerekeinket és az unokáinkat is meg kell védeni.

Molnár Áron aktivista, a NoÁr alapítója is felszólalt. Szolidaritás és cselekvés – erről a két fontos dologról beszél. A tűző napon vállalja azt a katás, a pedagógus, az egészségügyi dolgozó, hogy kiáll a fákért, ez a szolidaritás – mondja. Azt kérte a civil szervezetektől, legyenek ott azokon a tüntetéseken is, ahol az oktatásért, a katásokért, az egészségügyért állnak ki. Arra szólította fel a tüntetőket és a szervezőket, hogy találkozzanak a szeptember 2-ai pedagógustüntetésen is. Szerinte aki passzív hallgatóból cselekvő állampolgárrá akar válni, az álljon be erdőőrnek. Nincs az a fűrész és balta, ami ezt a sok csodálatos embert megállítja – fogalmazott.

Jane Goodall üzenetét Döbrösi Laura színész olvasta fel magyarul. Az erdők nemcsak a klímaváltozás lassításában játszanak fontos szerepet, de a hőmérséklet és a csapadék szabályozásában is az erdőkre támaszkodunk, bennük a fajok harmóniában élnek. Az erdőben békére és gyógyulásra lelhetünk, tegyünk meg mindent az értékes erdők védelmében. A lelkem veletek van – üzente az angol etológus. Az erdő nem tűzifa, az erdő az utolsó reményünk – mondta az üzenet felolvasása után Döbrösi Laura, aki szerint káros, veszélyes tiszteletlen és elfogadhatatlan a kormányrendelet.

Bojár Iván András utolsó felszólalóként úgy fogalmazott,

Európa Bolsonarója százmillió fát akar kivágni.

Az író szerint a kormány olajjal táplálja a tüzet, miközben elszáradnak a vetések. Aki ez ellen felszólal, az libsibolsi, és trollhadsereget szabadítanak rá. Függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldali, minden magyar emberé az erdő – hangsúlyozta Bojár, aki közölte, meg fogják védeni a fákat, amire a tömeg Megvédjük! skandálással reagált.

Kedves barátaim, ebből a rendeletből nem lesz semmi!

– jelentette ki  a 10 Millió Fa Egyesülete képviselője, kiemelve azt is, hogy hamarosan gazdatüntetés lesz „Forró ősz lesz” – fogalmazott. Szerinte civil ellenállásra van szükség, és kirángatná az erdők védelmét a jobb- és baloldali politikai szembenállásból.

Bojár beszéde után a tüntetők egy része átsétált a Széchenyi István tér közelében, Roosevelt tér közepén található Budapest legöregebb fájához.

A tüntetést szervező civilek listája

10 millió Fa Alapítvány, Greenpeace Magyarország, Jane Goodall Intézet, Levegő Munkacsoport, Magyar Természetvédők Szövetsége, aHang, Habitat for Humanity Magyarország, XFOREST.HU, MyForest, GreenDependent, Fenntartható Megoldások Egyesülete, Erdőmentők Zöldellő Sárrét Egyesület, Gaja Környezetvédő Egyesület, Székeszöldvár Civil Zöldítők Egyesülete, Zöld Küldetés Egyesület, MAG – Miénk a Grund Városvédő Egyesület, InDaHouse Hungary Egyesület, Budapesti Komposztbarátok Szövetsége, Életfa Környezetvédő Szövetség, Zöld Akciócsoport Nyíregyháza, Stop Avalon Tata, TETT Egyesület, Nagy Tavak Koalíció, Völgyerdő Természetvédelmi Park, Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület, Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület!, Kaptárkő Egyesület, Green Guide Budapest, Buddha FM, Ökotárs Alapítvány, Éghajlatvédelmi Szövetség, Reflex Környezetvédő Egyesület, Talpalatnyi Vadon Természetmegőrzési Alapítvány, Gödi Ökoklub, Nagykovácsi természetvédők, Extinction Rebellion Magyarország, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Fridays For Future, Az Emberség Erejével Alapítvány, Mentsük meg a Bükköt!, Összefogás a Balatonért Egyesület, Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítvány, Motorosok az Állatokért, Állatmentő Angyalok Alapítvány, Etyeki Családfasor egyesület

Ajánlott videó

Olvasói sztorik