Belföld

Kósa Lajost összezavarta, noha pofonegyszerű az új vagyonnyilatkozati rendszer

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Korábban már beszámoltunk arról, hogy szombat éjjel közzétették a parlament honlapján az országgyűlési képviselők újfajta vagyonnyilatkozatait. Amint korábban megírtuk, az új rendszer teljesen kiüresíti a vagyonnyilatkozati rendszert, még akkor is, ha brüsszeli mintára vezették be, Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója akkor úgy kommentálta a kormánypárti javaslatot, hogy sikerült megtalálni, ami rosszabb az Európai Unióban, és azt átvenni. A hazai képviselői vagyonnyilatkozatokkal korábban is volt baj, de a leginkább az, hogy a valótlan tartalmú bevallások nemigen jártak szankcióval. Az új rendszerben viszont a képviselőknek lényegében csak arról kell nyilatkozniuk, hogy melyik jövedelmi sávba tartoznak, és túlnyomó többségük néhány rubrika beikszelésével letudhatja a kötelezettséget.

Kapcsolódó
Megjelentek a képviselői vagyonnyilatkozatok, amikből jóformán már semmi sem derül ki
Az ingatlanokról már nem kell számot adni, a legtöbb képviselő egy-két ikszeléssel letudhatja az egészet.

A jóval egyszerűbb forma azonban kifogott a fideszes Kósa Lajoson – erről számolt be az RTL Klub Híradója. Pedig ahogy azt Merényi M. Miklós, a K-Monitor munkatársa mondta a riportban, most már egy ilyen nyilatkozatot nagyjából annyi kitölteni, mint egy lottószelvényt.

Kósát mégis megzavarhatták a rubrikák:

  • Az első oldalon azt kell feltüntetni a képviselőknek, hogy milyen megbízásai, tisztségei voltak az előző három évben: itt Kósa hat posztot tüntetett fel, ám az nem derült ki, hogy az elsőért kapott-e fizetést, vagy sem, mivel a teljes sort áthúzta.
  • Ezután a három elnökségi posztjánál sem adott meg fizetést, de a díjazás nélküli sort is kihúzta. Tehát ezek alapján úgy tűnik ingyen, ám mégsem ingyen végezte el ezeket a munkákat.
  • És itt még nem volt vége a legújabb Kósa-történetnek: a képviselői munkánál ugyanis Kósa beikszelte, hogy díjazás nélkül látja el a feladatot, majd beikszelte, hogy egy és ötmilliós forint közti fizetést vesz fel érte.

Kósa Lajost kereste, de nem érte el az ügyben az RTL.

Korábban megírtuk, hogy a K-Monitor így foglalta össze a legfontosabb változásokat:

  • Évi nyilatkozattétel helyett csak akkor kell nyilatkozni, ha a képviselő szükségesnek tartja.
  • Eltűnnek szem elől a rokonok: a vagyoneltüntető műveletek ezek után annyira sem lesznek kellemetlenek, mint eddig: az egy háztartásban élőknek többé nem kell nyilatkozniuk. (Az ő nyilatkozatuk eddig sem volt nyilvános.)
  • Vagyon- helyett jövedelemsáv-nyilatkozatot kell csak tenni.
  • A képviselők saját mérlegelésük alapján vallhatják be céges érdekeltségeiket, ha úgy gondolják, ez befolyással van a munkájukra.
  • Egyéb pénzügyi érdekeltségek (például eladósodás) esetén is önkéntes a bevallás. Az Orbán-család ügyvédjeként is ismert fideszes képviselő, Bajkai István például nem írta be, hogy birtokol 65 millió forint értékű nemesfémet, illetve hogy van egy 130 millió forintos pénzügyi követelése, noha a májusban még a régi szabályok szerint leadott bevallásából ez még kiolvasható volt.
  • Továbbra is kézzel kitöltött, gépileg nem feldolgozható nyilatkozatokat kell leadni.
  • A szakmai kritikák ellenére továbbra sem lesz valódi, független, szakmai alapú ellenőrzés állami nyilvántartások felhasználásával: a laikus parlamenti bizottságban képviselőtársak folytatják le a vagyonnyilatkozati eljárást, a közvélemény ennek részleteit nem ismerheti meg.
  • A hiányosságok, hibák vagy elhallgatások esetén továbbra sincs valódi szankció.
Kapcsolódó
1 milliárd 625 millió forint osztalékot vett fel a honvédelmi miniszter a kaszinóbizniszből
Szalay-Bobrovniczky Kristóf már tárcavezetőként rendelkezett a kifizetésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik