Belföld

Átlagfogyasztás alatt is lehet piaci az ár a feltöltős óráknál

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Jámbor András párbeszédes képviselő még csütörtök délután újra posztolt a feltöltős villanyórákkal kapcsolatban, azt írta, úgy tűnik, megérte „ugrálni”, mert egy utólagos korrekcióval megoldotta a kormány a feltöltőkártyás áramkérdést. Amit úgy is le lehetne fordítani, hogy mégsem kell azonnal piaci árat fizetniük az áramért azoknak a felhasználóknak, akik előrefizetős mérőórát használnak. Ezt az MVM új tájékoztatója alapján írta. Köztudott, hogy a rezsielszámolásnak ez a módja a legszegényebbeket érinti, a problémáról mi is írtunk és kedden Jámbor is felhívta a figyelmet egy Facebook-posztban, majd később az ügyben beállt változásról szintén beszámolt.

Bár cikkünk korábbi változatában elfogadtuk Jámbor érvelését, valójában az MVM tájékoztatója alapján nem oldódott meg a kérdés, csupán egyértelművé vált, hogy az augusztus 1-je előtti időszak marad rezsicsökkentett áron, utána pedig 6,9 kWh-t lehet csak naponta rezsicsökkentett áron feltölteni. Akik tehát az első napokban ezt nem tudták, vagy nem figyeltek, és napi 7 kWh-nál többet töltenek fel, azoknál bizony piaci árat számol a rendszer, ahogy erről írtunk is:

Kapcsolódó
Piaci áron számítja a legszegényebbeknek az áramot az MVM
A feltöltőkártyásoknak napi 7 kWh-ig van rezsicsökkentett ár.

Szerdai cikkünk megjelenésekor az MVM oldalán még nem volt arról tájékoztatás, hogy náluk hogyan lesz a feltöltés augusztus elsejétől, de aztán kijöttek a részletekkel.

  • 2022. augusztus 1-jétől 2023. július 31-ig az érintettek 2523 kWh áramot vásárolhatnak alacsonyabb áron, ennél többet piaci áron. Egy napra tehát 6,9 kWh kedvezményes áram jut,
  • az augusztus elsejét követő első vásárláskor a korábbi, augusztust megelőző időszakra a régi rezsicsökkentett árat számítják fel (ha például 2022. július 20-án volt az utolsó feltöltés, akkor július 21. és július 31. között kedvezményes áron történik az elszámolás a korábban megszokottak szerint), az augusztus elseje utáni időszakra pedig az új árakat használják (például ha augusztus 20-án tölt fel, akkor 20 napra az új naparányos kedvezményes mennyiséggel történik az elszámolás),
  • minden további feltöltéskor a két vásárlás között eltelt napok számát veszik figyelembe (például augusztus 8-a után a következő vásárlás augusztus 27-e, a két dátum között eltelt napok száma 20 nap).

Pénteken Jámbor bejelentést tett az MVM ellen a feltöltőkártyás áramvásárlókkal szembeni visszaélések kapcsán a versenyhivatalnál és az energiafelügyeletnél. Azért, mert mint ebben a posztjában is írta, a jelenlegi, az MVM által közzétett szabályokból az következik, hogy havi átlagfogyasztás alatt is fizethet valaki feltöltőkártyás áramvásárlásnál növelt rezsit. Ezt csütörtöki cikkünkben is jeleztük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik