Élő Belföld

Piknikhangulatban, igazoltatások mellett zajlott a csütörtöki hídfoglalás

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
  • A parlament kedden lényegében előzetes egyeztetés nélkül módosította a KATA adónem szabályozását, ami szeptembertől legalább 400 ezer adózó anyagi helyzetét befolyásolhatja majd hátrányosan. A megmozdulások már kedden, a gyorsított parlamenti döntés idején elindultak: akkor a Margit híd és az Erzsébet-híd forgalmát blokkolták órákon át a tiltakozók, azt remélve, hogy a művészektől az ételfutárokig számos foglalkozási területet érintő intézkedést átgondolják a honatyák. Nem így lett. A keddi eseményekről itt olvashat részletesen, itt pedig a keddi eseményről készített képgalériát lehet megtekinteni.
  • Szerdán a parlament előtt megtartott tiktakozó demonstráció után újabb spontán lezáró akciók indultak. A tüntetők előbb a pesti belváros csomópontjait zárták le, majd éjszaka az Erzsébet hídon át Orbán Viktor miniszterelnöki hivatalához, a Várban található Karmelita kolostorhoz vonultak. A Várban a készenléti rendőrség egységei zárták el a tüntetők útját. Éjfél után még a Margit hídon is megállították a forgalmat. A szerdai eseményeket itt tekintheti át. A szerdai eseményekről gazdag képgaléria is készült, azt itt lehet megtekinteni.
  • A csaknem 400 ezer katás vállalkozó közül alig százezren lehetnek, akik csak a lakosságnak szolgáltatnak. A többieknek viszont már most fájhat a fejük: ha cégeknek (is) dolgoznak, nem választhatják a kisadózók tételes adóját, az eddiginél több közterhet kell fizetniük, ráadásul már az ősztől. Szellemi foglalkozásokat űző szabadúszók, grafikusok, ügyvédek, egyetemi óraadók, állatorvosok éppúgy rosszul járhatnak, mint virágboltosok, takarítók és villanyszerelők. A katatörvény módosításának várható hatásiról itt írtunk részletesen.
  • Csütörtök délutánra a Kétfarkú Kutyapárt és civilek is meghirdettek újabb hídlezárásokat. A Kutyapárt délután fél hatra szervezett gyülekezőt az Erzsébet-híd pesti hídfőjéhez.

Egykor vége a bulinak

Bejelentették a szervezők, hogy egy óráig tartják a hidat. Szerintük mindenki jobban jár, ha hazamennek és pénteken este hétkor visszatérnek a következő tüntetésre.

Itt a vége a csütörtöki pikniktüntetésnek

Éjfélkor úgy tűnik, hogy lezárul a tüntetés, a hivatalos része legalábbis egészen biztosan véget ért. Az utcán halk zene szól, helyszíni tudósítónk szerint nagyjából ezer ember lehet még a  helyszínen, rendőröket alig látni.

Elkezdett szépen fogyni a tömeg

Az elmúlt negyed órában sokan hazamentek, most már csak nagyjából ezer ember van a hídon, a színpad előtt mindenki ül. Pokrócokon, szőnyegeken fekszenek kutyák és emberek, de már elég szellősen.

Újabb embert igazoltattak, de elengedték

Újabb fiatal férfit vettek körbe és igazoltattak a rendőrök a hídon. A jelek szerint azt gondolhatják, hogy az aszfaltrajzolásokkal hozható összefüggésbe a férfi, de ő állítja, hogy nem tudja, miért igazoltatják.

Végül a srácot elengedték, amit a körülötte állók ovációval tapssal jutalmaztak. A srác utólag azt mondta, a rendőrök megkérdezék, hogy graffitizett-e, de mondta nekik, hogy nem.

Tánc kezd lenni

Két-háromezren lehetnek továbbra is az Erzsébet híd pesti oldalán, de a tüntetés kezd bulivá alakulni, egyre hangosabb a zene, egyre többen táncolnak, miközben néha a híd közelében összefeszülnek az egyre fáradtabb rendőrökkel. A hídon, a színpad közelében nem nagyon vannak rendőrök. Az emberek egy része lassan szivárog el, leginkább fesztiválhangulat van, csak vécék nélkül.

Valószínűleg nem fog reggelig tartani a demonstráció

A 444.hu videós újságírói találkoztak Kovács Gergellyel, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnökével, akit arról kérdeztek volna, hogy meddig van engedély a rendezvényre.

Kovács Gergely nem válaszolt egyértelműen a kérdésre, de utalt arra, hogy egy-két óránál tovább már nem tart.

Nem gondolom, hogy itt kell lennünk reggelig, hanem azt gondolom, hogy mindennap itt kell lennünk

– mondta a kutyapárti politikus.

Szajki Bálint / 24.hu

Elült a konfliktus a rendőrök és tüntetők között

Kialakult egy kisebb konfliktus az Erzsébet híd alatt, miután a rendőrök kiemeltek legalább két embert, köztük azt a Kriszti nevű fiatal lányt, aki saját bevallása szerint először jött ki bármilyen tüntetésre.

Viszonylag békés volt a rendezvény eddig, de miután a rendőrök elkezdték keresni azokat az embereket, akik szerintük összefirkálták az aszfaltot, és néhányukat el is vezették, a híd alatt egymásnak feszültek a rendőrök és a tüntetők.

Szajki Bálint / 24.hu

A hídon eközben továbbra is piknikhangulat uralkodik, szól a zene, kerékpárosok, futárok és gyalogosok csinálják az utcabált.

Szajki Bálint / 24.hu

A rendőrök elvittek egy fiatal lányt

Kisebb balhé lett abból, hogy a rendőrök, nagyjából tucatnyian, elvittek egy Kriszti nevű fiatal lányt, akinél festékszórót találtak. Nagyjából ötven tüntető követte őket, de a híd alatti átjárót rendőrsorfal zárja el. A rendőrök egyébként folyamatosan kameráznak mindenkit.

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Népszerű a mikrofon

Elég nagy sor áll a színpad előtt olyan emberekből, akik fel szeretnének szólalni. A kétfarkús Döme Zsuzsanna viszont elmondta, hogy nem ez a cél, azért vannak itt, hogy együtt legyenek.

A tüntetés maga annyiban hasonlít a Kétfarkúra,

Hogy első pillantásra nagyobbnak tűnt, mint valójában. Körülbelül két-háromezer ember lehet kint, szellősen állnak és ülnek a híd pesti oldalán, de a Duna fölé már nem érnek el az emberek. Valaki épp verset olvas a színpadon.

Valaki betörte egy rendőrautó üvegét, többféleképpen is kompenzálják a rendőröket

Valaki ledobott a hídról egy szemetes zsákot, ami bezúzta az egyik lent parkoló rendőrautó szélvédőjét. A szervezők oldaláról, Döme Zsuzsa, a ferencvárosi önkormányzat múlt éjjel bilincsben előállított alpolgármestere figyelmeztette a résztvevőket, hogy ne bántsák a rendőröket. A bejelentés után többen elindultak, hogy megöleljenek egy-egy rendőrt, majd kalapozás kezdődött, hogy összegyűjtsék az autóban esett kár ellenértékét.

Szajki Bálint / 24.hu

Nem csak a katáról van szó

A piknikezés közben nem csökkent az alaplétszám, továbbra is pár százan, ezren vannak az MKKP eseményén. Az utóbbi percekben, órákban a színpadon egymásnak adják a mikrofont a résztvevők, akik nem szorítkoznak igazán a katás, vagy az adózási témára, hanem általában véve a problémáikról beszélnek. Felmerült a politika, az oktatás, a közérzet.

Visszatértek a futárok

A Blahán portyázó futárok visszatértek az Erzsébet-hídhoz. A csapat egyik tagja tudósítónknak azt mondta, a rendőrök nemcsak autóval, de drónnal is követték őket. Úgy érzik, a tűntetések miatt határozottan erős rendőri figyelem övezi a tevékenységüket, amit a kiszabott nagy összegű bírságok is mutatnak.

Szajki Bálint / 24.hu

Grafitizésből még baj lehet

A szervezők korábban ingyen osztogatott festékszórókkal bátorították az érkezőket, hogy a tüntetés helyszínén az aszfaltra rajzoljanak grafitiket. Született is számos politikai üzenet, O1G, Orbán, takarodj és hasonlók, amit a rendőrök le is kameráztak. A rendőrök nem is csináltak titkot abból, hogy a felvételeket később rongálás címén indított eljárásban fel is használhatják. Egy kamaszt a helyszínen igazoltattak is, ő állítólag egy hóembert rajzolt az útra. A hóember elkészítését aztán több felszólaló is magára vállalta.

Szajki Bálint / 24.hu

MZP rövid beszédet tartott: szombatra a Jászaira hívta a tiltakozókat

Márki-Zayt felhívták a színpadra. A rövid beszédben azt mondta, a Fidesznek csak 100 nap kellett, hogy bizonyítsa, minden kampánybeli állítása hazugság volt. Szombaton 5-re Jászai Mari térre hívott mindenkit.

Kovács Gergő megragadva a hangszórót visszaszúrt neki: jó lett volna, ha nem amellett kampányolt volna, hogy ne a kutyákra szavazzanak az emberek.

Szajki Bálint / 24.hu
Olvasói sztorik