Élő Belföld

Piknikhangulatban, igazoltatások mellett zajlott a csütörtöki hídfoglalás

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
  • A parlament kedden lényegében előzetes egyeztetés nélkül módosította a KATA adónem szabályozását, ami szeptembertől legalább 400 ezer adózó anyagi helyzetét befolyásolhatja majd hátrányosan. A megmozdulások már kedden, a gyorsított parlamenti döntés idején elindultak: akkor a Margit híd és az Erzsébet-híd forgalmát blokkolták órákon át a tiltakozók, azt remélve, hogy a művészektől az ételfutárokig számos foglalkozási területet érintő intézkedést átgondolják a honatyák. Nem így lett. A keddi eseményekről itt olvashat részletesen, itt pedig a keddi eseményről készített képgalériát lehet megtekinteni.
  • Szerdán a parlament előtt megtartott tiktakozó demonstráció után újabb spontán lezáró akciók indultak. A tüntetők előbb a pesti belváros csomópontjait zárták le, majd éjszaka az Erzsébet hídon át Orbán Viktor miniszterelnöki hivatalához, a Várban található Karmelita kolostorhoz vonultak. A Várban a készenléti rendőrség egységei zárták el a tüntetők útját. Éjfél után még a Margit hídon is megállították a forgalmat. A szerdai eseményeket itt tekintheti át. A szerdai eseményekről gazdag képgaléria is készült, azt itt lehet megtekinteni.
  • A csaknem 400 ezer katás vállalkozó közül alig százezren lehetnek, akik csak a lakosságnak szolgáltatnak. A többieknek viszont már most fájhat a fejük: ha cégeknek (is) dolgoznak, nem választhatják a kisadózók tételes adóját, az eddiginél több közterhet kell fizetniük, ráadásul már az ősztől. Szellemi foglalkozásokat űző szabadúszók, grafikusok, ügyvédek, egyetemi óraadók, állatorvosok éppúgy rosszul járhatnak, mint virágboltosok, takarítók és villanyszerelők. A katatörvény módosításának várható hatásiról itt írtunk részletesen.
  • Csütörtök délutánra a Kétfarkú Kutyapárt és civilek is meghirdettek újabb hídlezárásokat. A Kutyapárt délután fél hatra szervezett gyülekezőt az Erzsébet-híd pesti hídfőjéhez.

Márki-Zay: Nem szabad hagyni elhalni a tiltakozást

Az volt miniszterelnök-jelölt helyszínen tartózkodó Horváth Csaba kolléga kérdésére azt mondta, azért jött ki a demonstrációra, mert nem szabad hagyni elhalni a tiltakozó hullámot. Szerinte a netadó esetéhez hasonlóan egy nagy demonstrációval rá lehet kényszeríteni a kormányt, hogy hátráljon meg a katás módosításokban is.

Farkas Norbert / 24.hu

Erősítést kaptak a rendőrök

Újabb rendőri egységek érkeztek a híd környékére. Tudósítónk szerint csak a Március 15. téren 25-30 rendőrautó és szállítójármű parkol.

Farkas Norbert / 24.hu

75 ezres büntetés a tüntetésért

Egy motoros futár hangosbeszélő azt mesélte az egybegyűlteknek, hogy az elmúlt napok egyik tüntetése után előállították, és szabálysértési eljárást indítottak ellene a rendőrök. Ma, csütörtökön már meg is kapta a kiszabott bírságot, 75 ezer forintot kell befizetnie.

Kovács Gergő, az MKKP elnöke elnézést kért a rendőröktől

A hídfoglalásra Kovács Gergő, pártelnök adta meg a jelet. Hangosbeszélőn azt mondta, ő rúgta be a motort, és ezért elnézést is kért a rendőröktől. De mint mondta, „hidat foglalni jöttünk”. Tudósítónk szerint némi dulakodás is kialakult a rendőrök és a tüntetők között.

Farkas Norbert / 24.hu

Pár százan vannak

Helyszíni tudósítónk jelentése szerint eddig néhány százan mentek el a katás demonstrációk folytatásaként meghirdetett piknikre. A pesti hídfőnél nagyban zajlik a grillezés.

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Befordult az útra a buliteherautó

Először csak a buszsávot foglalták el a kutyapártos tüntetők, aztán befordult az útra a buliteherautó. Most két sávban blokkolják a forgalmat.

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

18:54

Az Erzsébet-hídnál a meghirdetett időponthoz képest késve, de lezárták az utat. A kétfarkúak sörös padokkal, hangfalakkal megpakolt teherautóval indította a pikniket.

Olvasói sztorik