Gazdaság

Hídblokád és futárfelkelés: a kata-módosítás ellen tüntettek a fővárosban

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Kedd délelőtt tíz órára szerveztek tüntetést a Kossuth tér elé a kata módosítása ellen. A Parlament előtt összegyűlt tömeg a Margit hídra vonult, és 11 óra után nem sokkal lezárták a hidat, kora estig fenntartva a blokádot. A tüntetők egy csoportja közben az Erzsébet hídra vonult át, itt két sávot foglaltak el, de innen fél 3 körül elvonultak. Egy futárokból álló nagyobb csoport is cikázott tüntetőleg a városban. A parlament délután el is fogadta a törvényjavaslatot.
  • Hétfőn már felháborodott az egyéni és mikrovállalkozók világa azon, hogy a kormány drasztikus módosításokat visz keresztül a kata (kisvállalkozások tételes adója) rendszerén.
  • Kedden több tüntetés is kipattant a fővárosban, a Kossuth téren, a Margit hídon és az Erzsébet hídon.
  • A két említett hidat futárok vezetésével pár száz tüntető lezárta, a Margit hídon csak a mentőket engedték át, még a villamosokat sem, az Erzsébet hídon ellenben hagytak minimum két sávot a forgalomnak. Ezt a hidat kora délután feladták a tüntetők és elvonultak. A Margit hídon kora este is tart még a zenés dzsemborivá vált tüntetés, mígnem este 9-re a rendőrség leszorított a sínekről, majd az útról a tiltakozókat.
  • A Margit hídon kitartanak a tüntetők, valamint futárok tüntető menetoszlopa is tett egy csillagtúrát a városban, mígnem a rendőrök igazoltatni nem kezdték őket az Oktogonon.
  • Szerdára is tüntetést szerveznek 6 órára.
  • Eközben a parlamenti plenáris ülésen ádáz vita zajlott kormány és ellenzék között a javaslatról, ami egyes kalkulációk szerint százezreknek tenné lehetetlenné az egyszerűsített adónemben való közteherviselést. A módosítást végül elfogadta a parlamenti fideszes többség.

Vita a Házban, tüntetés a Ház előtt

Spontán tüntetést szerveztek kedd délelőtt tíz órára a fővárosi Kossuth térre, miután hétfőn benyújtotta a kormány a kata szigorításáról szóló törvényjavaslatot. „Ez normális? Hogy szinte mindenkit kitiltanak a KATA-ból? Nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás! Szólaljunk fel emberek!” – fogalmazott a tüntetés szervezője az esemény leírásában. A Facebookon mintegy háromezer ember jelezte, hogy ott lesz a tüntetésen, illetve további 13 ezren érdeklődnek iránta.

Adrián Zoltán / 24.hu

A téren kedd délelőtt több ellenzéki politikus is megjelent, Jámbor András például Facebook-oldalán jelezte, hogy kiment az eseményre, de jelen van Kunhalmi Ágnes, Csárdi Antal, Tordai Bence és Szabó Tímea is.

A Parlament előtt összesen pár százan lehetnek jelen, a jelenlévők a „Ne szavazd meg!” rigmust skandálták. Felszólalók nincsenek az eseményen. A parlamentben közben a katáról vitatkoznak, erről itt írtunk bővebben.

Adrián Zoltán / 24.hu

Katáért a Margiton

Tizenegy óra előtt nem sokkal a tömeg elindult a Margit hídra. A tüntetők azóta már el is érték a hidat, és mindkét irányban megbénították a forgalmat.

A BKK Info Facebook-oldalán már jelezte, hogy lezárták a Margit hidat demonstráció miatt. A 4-es és a 6-os villamos a Margit híd, budai hídfő és az Oktogon között nem közlekedik, az M1-es és az M2-es metró igénybevételét ajánlják.

Adrián Zoltán / 24.hu Tüntetők a Margit hídon, miután hétfőn benyújtotta a kormány a kata szigorításáról szóló törvényjavaslatot 2022. július 12-én.

Továbbá jelezték, hogy a 9-es busz terelve az Árpád hídon közlekedik, nem érinti a Flórián tér és a Nyugati pályaudvar közötti megállókat. A 26-os a 91-es, a 191-es és a 291-es autóbusz a Nyugati pályaudvar és a Margit híd, budai hídfő között nem jár.

A 24.hu élőben jelentkezik a helyszínről, Facebook-videónkat itt nézhetik.

A 444 mindeközben azt írja, a Jászai Mari térnél szerveződés kezdődött arról, hogy az Erzsébet hidat is lezárják a tüntetők. Jámbor András a hídon azt nyilatkozta, hogy a parlamenti szavazás idejéig, azaz fél kettőig maradnak a Margit hídon.

Adrián Zoltán / 24.hu

Helyszíni tudósítónk szerint a tüntetők a mentőt átengedik a hídon, amin kevés ember tartózkodott, ellenben sok volt az ételfutár. Egy demonstrálót, aki leköpött egy rendőrautót, elvitték a rendőrök a hídról. Tudósítónk szerint dél körülre már a Jászai Mari térnél tartózkodott a tüntetők zöme, itt továbbra is elállják a forgalmat mintegy 200-an. Dél körül egy villamos elindult volna, de tíz futár az útját állta. Úgy tudni, akadozik még a 3G netelérés is a környéken.

A rendőrség közben közleményt adott ki, melyben azt írják:

A rendőrök hangosbemondókon tájékoztatják a gyűlés résztvevőit, hogy szabálysértést valósítanak meg azzal, hogy a Margit híd úttestjén és a villamossíneken tartózkodnak, és felszólítják őket, hogy menjenek fel a járdára, mert magatartásukkal másokat akadályoznak szabad mozgásukban.

Adrián Zoltán / 24.hu

Gelecsér Ferenc, a Momentum elnöke beszédet tartott a hídfőnél, melyben úgy fogalmazott az ellentmondásos nyilatkozatairól ismert iparkamarai elnökről: „Parragh László megbukott. A munkája az lenne, hogy titeket védjen, ehelyett a parlament közepén szétveri a katát”, mondta.

Gelencsér minden tüntetőt arra kért, hogy fél kettőig maradjanak ott, addig ne menjenek haza, amíg „a 135 bátor ember meg nem érti, mit szavaznak meg”. Kettő óra felé a megmaradt cirka száz tüntető a kihangosított plenáris ülést kezdte nézni a híd közepén állva.

A Margit hídon közben helyszíni tudósítónk szerint a rendőrség felszólította a tömeget a távozásra, és oszlatni fognak. 

Többen ezt követően leültek a járdára egy rendőrautó elé. Közben elkezdett szakadni az eső, de a szervezők kérték, hogy a törvényjavaslat elfogadásáig a demonstrálók ne menjenek el a helyszínről, azonban lassan szállingózik el a tömeg. Az Erzsébet hídon negyed kettő magasságában a híd belseje felé kezdik terelni a tüntetőket. A szervező szerint ha még érkezne 30-40 ember, az már tárgyalási alapot jelentene egy újabb sáv lezárására.

A Margit hídon fél kettő körül tudósítónk szerint visszább vonultak a rendőrök, úgy tűnik, mégsem lesz oszlatás, egyelőre mindenki vár. A pesti hídfőhöz, a Jászai Mari térre nem sokkal 3 óra előtt tudósítónk szerint kb. száz elszánt, dudáló motoros és rolleres ételfutár is begördült, nagy tapsorkán fogadta belépőjüket.

 

Fél négy felé némi kupaktanács után bejelentették, hogy szerda késő délután, 6-kor újabb tüntetés lesz. Azt is megszavazták a demonstrálók, hogy maradnak most is a hídon, bár sokan elkezdtek elszivárogni. Négy óra körül már csak kb. százan blokkolták a forgalmat, kollégánk szerint kellemes dzsembori lett a tüntetésből némi zenével.

Farkas Norbert / 24.hu

Nagyjából fél négy felé elindult a Margit hídtól egy futárokból álló menetoszlop, ami munkatársunk szerint a Blaha Lujza térre hajtott a Nagykörúton, majd a Rákóczi úton az Astoriáig ment. Itt egy másik futárcsapattal találkoztak. Nem állt le a 100-120 fős menet, innen a Kálvin tér-Üllői út-Nagykörút-Oktogon útvonalon robogtak tovább, majd az Oktogonon a rendőrség több motorost is igazoltatott, állítólag mert átmentek a piros lámpán. A rendőrök a térfigyelő kamerák felvételeire hivatkoznak és 50 ezer forint/fős bírságokat lengettek be. (Amúgy feltűnően sok woltos futár volt kinn tüntetni, de csak azért, mert más a munkabeosztásuk, mint pl. a konkurens foodpandásoké, derítette ki tudósítónk.)

Este fél 8 magasságában már csak maréknyi zenehallgató tüntető volt a Margit híd pesti hídfőjénél, a rendőrök pedig elkezdték őket lassan leszorítani a villamossínekről, majd az útról, jelentette kollégánk a helyszínről. 8 órára a síneket sikerült is megtisztítani, majd lassan elindultak az első villamosok a rendőrsorfalak között. A rendőrség a hídra a pesti oldalról nem enged fel senkit, és a Szent István körút felé is csak a lakcím igazolásával lehet távozni, de a Balassi Bálint utca felé elengedik a gyalogosokat. Fél 9 felé már az egyik forgalmi sávot is megnyitották a rendőrök, lépésről lépésre szorították a kb. 300 tüntetőt a járda felé, miközben ütemesen hazaszivárgott mindenki. De előtte még Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, volt kormányfőjelölt is tiszteletét tette:

Szajki Bálint / 24.hu

Blokád volt az Erzsébet hídon is

Másik tudósítónk közben az Erzsébet hídnál arról számolt be, hogy a demonstráló futárok a déli órákban már a helyszínen gyülekeztek. A tüntetőknek meg kellett várni, hogy a rendőrök felvonuljanak, és biztosítsák a blokádot.

Szajki Bálint / 24.hu

A tüntetők az Erzsébet hídon csak a középső két sávot használhatták, a buszsávokat szabadon kellett hagyniuk és egy-egy sávon az autósokat is át kellett engedniük Pest és Buda felé.

A tüntetők egyik vezetője azt mondta, azért csak két sávon tudtak tüntetni, mert túl kevesen voltak, becslése szerint nyolcvanan. „Ha elegen lennénk, Budapest összes hídját blokád alá vonnánk, de egyelőre nem vagyunk elegen ehhez”, mondta. Az Erzsébet hídon a tüntetők  délután 2 körül 150-en lehettek, nagyjából tíz százalékuk lehetett ázsiai.

Szajki Bálint / 24.hu

Az Erzsébet hídon a demonstrálók többsége azért volt futár, mert a spontán blokád szervezője velük van közvetlen kapcsolatban. Az egyik biciklis futár, aki a tüntetéshez csatlakozott, azt mondta, munka közben épp erre járt, és így csatlakozott a blokádhoz. Elmondása szerint még nem tudja pontosan, hogyan hat rá a szabályozás változása, de valószínűleg nehezebb lesz így. Közben néhány motoros futár is érkezett az Erzsébet hídra, de a létszám nagyjából változatlan maradt.

Két külföldi futárral beszéltünk, egyikük azt mondta, hogy Pakisztánból érkezett egy évvel ezelőtt. „Meg akarják emelni az adónkat, és emiatt valószínűleg nem tudom megtartani a munkámat, ezért jöttem ki ide”– mondta az egyik, 30 év körüli férfi. Ez azért érdekes, mert a biciklis és motoros futárok között Budapesten felülreprezentáltak a menekült hátterű munkavállalók.

Adrián Zoltán / 24.hu

„Ha még egyszer ennyien vagyunk, akkor kapunk még egy sávot”, mondta később a blokád szervezője, aki nem sokkal előtte a rendőrökkel tárgyalt. Hozzátette, hogy a megállapodás szerint a buszsávokat ebben az esetben is szabadon kell hagyniuk. A főként kerékpárosokból álló demonstrálók a híd hosszában tudtak terjeszkedni az elfoglalt két sávon belül.

Farkas Norbert / 24.hu

A tüntetők az Erzsébet hídon fél kettő után nem sokkal elkezdtek önkényesen elfoglalni még két sávot. Pest felé délután 2 előtt pár perccel csak a buszsáv volt szabad, Buda felé a buszsávon kívül még egy sáv állt rendelkezésre.

2-kor lejárt a tüntetésre adott rendőrségi engedély, a tüntetők végül úgy döntöttek, csatlakoznak a Margit hídi és a Kossuth téri demonstrációkhoz, így levonultak az úttestről fél 3 felé.

A Google Maps forgalmi adatai alapján még egész vállalható a forgalmi helyzet Budapesten, holott 3 belvárosi hídon nem vagy alig lehet közlekedni (a Széchenyi lánchídon a felújítás miatt). Az Erzsébet híd környéki utakon persze dugó van, Budán a BAH-csomópontig, Pesten a Blaha Lujza térig araszolás van. A Margit híd budai oldalán a Vérmezőig, Pesten a Nyugati térig alakult ki torlódás fél 3 felé.

Szajki Bálint / 24.hu

Karácsony Gergely Facebook-oldalán reagált a megmozdulásra. A főpolgármester azt írta, megérti a tüntetők dühét. Hozzátette: „Az érthető és indokolt tiltakozás miatt Budapest közlekedése az elmúlt órákban jelentősen lelassult. Munkatársaink mindent elkövetnek azért, hogy a szabad politikai véleménynyilvánítás az elkerülhetetlennél nagyobb fennakadást ne okozzon a városban.”

A tüntetés előzménye, hogy a kormány 18 millió forintra emeli a kata éves bevételi értékhatárát, illetve a törvényjavaslat szerint a továbbiakban – a tervek szerint szeptembertől – csak azok választhatják majd ezt az adózási formát, akik „a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók”. Magyarán az új katásoknak csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt a taxisok képeznek. A módosítást kedd délután meg is szavazta a parlament.

A módosítás hatásairól bővebben ebben a cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó
Kivégzéssel ér fel a kata módosítása, rengetegen esnek el a lehetőségtől
A csaknem 400 ezer katás vállalkozó közül alig százezren lehetnek, akik csak a lakosságnak szolgáltatnak. Belőlük „koldus nyugdíjas” lesz az adószakértő szerint, a többieknek viszont már most fájhat a fejük: az eddiginél több közterhet kell fizetniük, ráadásul már az ősztől. Szellemi foglalkozásokat űző szabadúszók, ügyvédek, állatorvosok éppúgy rosszul járhatnak, mint virágboltosok, takarítók vagy villanyszerelők.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik