Élő Belföld

Rendőrök állták útját a tüntetőknek a Várban a szerda esti tüntetésen

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Hétfőn terjesztették be, kedden pedig már meg is szavazták a kisadózó vállalkozások tételes adójának, vagyis a katának a teljes módosítását, ami 400 ezer vállalkozónál is többet érint, többségüket hátrányosan. Kedden már tüntettek az új kataörvény ellen: akkor a demonstráció a parlament előtt kezdődött, majd két hídon, a Margit, illetve az Erzsébet hídon folytatódott. Mára a Momentum hirdetett meg a Facebookon demonstrációt, ami kis csúszással nem sokkal fél 7 előtt kezdődött a Kossuth téren.

A demonstráció bő egy óráig tartott, a tömeg egy része utána a Nyugati térhez vonult, ahol teljesen megbénult a forgalom.

Pár perc tanakodás után a Nyugatitól az Oktogonhoz indultak el, onnan pedig a Fidesz Lendvay utcai székházához vonultak, majd ismét az Oktogon következett. Este 11 után érkeztek meg a Várba, ahol azonban a rendőrök útjukat állták, így nem jutottak Orbán Viktor irodája elé a Karmelitához.

Újra mozgásban

A Lendvay utca után most megint az Oktogon a cél, ahol a tüntetők egy része várakozik, de a Deák Ferenc téren is vannak demonstrálók.

Csak a fideszesek boldogulnak

Ebben az országban csak az boldogul, akinak van valakije, van fideszes valakije – mondta a szónok a pártszékház előtt több ezresre dagadt hallgatóságnak. Nagy tapsot kapott az a férfi is, aki azt fejtegette, hogy a hatalom nem Orbán Viktoré, hanem a népé. „Demokráciát”, kiabálta a tömeg.

Leállt a Dózsa György út is.

A rendőrség biztosít

A rendőrség nagy erőkkel készülhetett a tüntetésre. Az Andrássyn végig biztosították az utcákat, az orosz nagykövetséget egy külön bevetési egység vigyázta. De a legnagyobb egység a kormánypárt székházánál várt készenlétben.

Konzultálni jöttünk!

A tömeg eleje megérkezett a Hősök terére, nem messze a Fidesz-székháztól, ahol azt kezdték el skandálni, hogy Konzultálni jöttünk! 

Ez a rendszer nincs velünk

Egy dühös tüntető hangosbeszélőn mondta el, hogy elege van a rendszerből, amelyik „nincs velünk, nincs a fiatalokkal, nincs a katásokkal”. „Elegünk van”, skandálta a nővel a tömeg.

Varga Jennifer / 24.hu

A 4-6-os villamos ma is elesett

A BKK közölte a Facebookon, hogy a 4-6-is villamos a Jászai Mari tér és az Oktogon között nem közlekedik.

A további korlátozásokról ezt írják:

  • Az M3-as metrópótló autóbusz és az M3A pótlóbusz is módosított útvonalon közlekedik, nem érinti egyik irányban sem a Nyugati pályaudvar megállót.
  • A 9-es autóbusz mindkét irányban az Árpád hídon át közlekedik.
  • A 15-ös és a 115-ös autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Markó utca, a Szent István körút, a Radnóti Miklós utca és a Csanády utca (Lehel tér) megállót északi irányban.
  • A 26-os autóbusz a Nyugati pályaudvar és a Hajós Alfréd uszoda között nem közlekedik.
  • A 91-es, a 191-es és a 291-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Nyugati pályaudvar, a Jászai Mari tér és a Margit híd, budai hídfő megállót.

Mocskos Fidesz!

A dugig megtelt téren skandálni kezdték, hogy „Mocskos Fidesz!” és hogy „Elegünk van!”

Varga Jennifer / 24.hu

A Nyugati térhez érkezett a tömeg

Szól a Mocskos Fidesz, a Nem hagyjuk! és az Orbán takarodj! 

Nem politikusokkal jöttek át a Nyugati térhez, hanem spontán módon. Nincs tervezve semmi – mondta az egyik érintett demonstráló a 24.hu élő Facebook-videójában.

Varga Jennifer / 24.hu

Elindultak haza a tüntetők

Nem úgy tűnik, hogy lesz folytatása a demonstrációnak. A tüntetők némi téblábolás után elindultak hazafele, a legtöbben az Alkotmány utca irányába, páran sípolnak, fütyülnek, de a hangulat eléggé enervált.

Varga Jennifer / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Gelencsér: Javaslatot nyújtunk be, hogy ne lépjen életbe a kata módosítása, és ha nem fogadják el, az Alkotmánybíróság elé megyünk

Lehet, hogy lopnak, de legalább tudnak kormányozni, ezt hallgatom folyamatosan, amikor kormánypárti szavazókkal beszélek. Ellopnak mindent, ami mozdítható, de ez nem elég nekik, a jövőnket is el akarják lopni.

– mondta Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke.

Szerinte azt hazudták, hogy csak ők tudják megakadályozni, hogy Magyarország a háborúba lépjen, azt hazudták, hogy nehéz időkben Orbán Viktorra van szükség. Most pedig szembejön velünk a valóság, hogy a kormány nem véd meg minket a válságtól.

Mi a Fidesz gazdasági tevékenysége? Inflációnövelő pénzszórás, a Ryanair-vezérrel veszekedés.

– kezdi sorolni Gelencsér. Szerinte ott tartunk, hogy a kávézóban a kasszánál azt mondják, hogy ne haragudj, monopolipénzt nem fogadunk el.

Szerinte senki nem gondolhatja, hogy a katázás megszüntetése az infláció elleni megoldás, de a kormány mégis itt akarja beszedni azt a pénzt, amely a kormány inkompetens ámokfutása miatt hiányzik a kasszából.

Varga Jennifer / 24.hu

Gelencsér szerint azért nem volt érdemi vita a kata megváltoztatásáról, mert a kormány fél az emberektől, akik együtt erősek, és mert nem érdekli őket az emberek sorsa.

Tudjátok, mennyit keres egy rendőr? Körülbelül kétszázezer forintot. Az nincsen ötszáz euró.

– Számolta át számára is megfogható összegre Gelencsér.

Gelencsér szerint a kormány írni nem tud, nemhogy kormányozni, ezért volt tele helyesírási hibákkal a kata módosításának elsőre benyújtott tervezete. A Momentum elnöke azt követelte, hogy Novák Katalin ne írja alá a javaslatot.

Elmondta, hogy az ellenzéki pártokkal együtt törvénymódosítást nyújtanak be, hogy a kata módosítása ne lépjen hatályba.

Szerinte éreznie kell a Kossuth térnek, hogy nem lehet tönkretenni négyszázezer magyart. Azt is elmondta, hogy ha nem fogadják el a benyújtott javaslatukat, akkor az Alkotmánybíróság elé fogják vinni.

Gelencsér elmondta, hogy a kormány többször engedett már, mert fél az emberektől, és most is engedni fognak, mert félnek.

Nincs sok remény

Több ezren kijöttek a tüntetésre, a közönség soraiban azonban érződik, nincs sok remény a változás elérésére. Sokan emelték fel a kezüket arra a szónoki kérdésre, hogy a KATA módosítása után elgondolkodott-e a külföldre költözésen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik