Élő Belföld

Rendőrök állták útját a tüntetőknek a Várban a szerda esti tüntetésen

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Hétfőn terjesztették be, kedden pedig már meg is szavazták a kisadózó vállalkozások tételes adójának, vagyis a katának a teljes módosítását, ami 400 ezer vállalkozónál is többet érint, többségüket hátrányosan. Kedden már tüntettek az új kataörvény ellen: akkor a demonstráció a parlament előtt kezdődött, majd két hídon, a Margit, illetve az Erzsébet hídon folytatódott. Mára a Momentum hirdetett meg a Facebookon demonstrációt, ami kis csúszással nem sokkal fél 7 előtt kezdődött a Kossuth téren.

A demonstráció bő egy óráig tartott, a tömeg egy része utána a Nyugati térhez vonult, ahol teljesen megbénult a forgalom.

Pár perc tanakodás után a Nyugatitól az Oktogonhoz indultak el, onnan pedig a Fidesz Lendvay utcai székházához vonultak, majd ismét az Oktogon következett. Este 11 után érkeztek meg a Várba, ahol azonban a rendőrök útjukat állták, így nem jutottak Orbán Viktor irodája elé a Karmelitához.

Igazoltatták a futárokat

Helyszíni tudósítónk szerint futárokat igazoltattak, mert behajtottak robogóval. Sok rendőr kikísérte őket.

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Új bélyeg: katás!

A leghatásosabb beszédet Szabó-Szontágh Luca mondja a Parlament előtt. Nő, gyermektelen, színházi ember vagyok, alig vártam egy újabb bélyeget: katás! – mondja keserű iróniával a dühös tréner, aki minden elnyomottal együttérez.

Varga Jennifer / 24.hu

Para-Kovács: Fasiszta a kormány

Para-Kovács Imre a következő felszólaló. Az újságíró szerint április harmadikán a magyar nép egyértelmű választ adott arra, hogy akarják-e, hogy hülyének nézzék őt a kormányból.

Para-Kovács szerint a kormány szép lassan lett „fasiszta geci”, és a katamódosítás is egy hosszú folyamat része. „Nagyon hosszú, nyugodt fasiszta időszakok váltogatják a nagyon rövid népirtásokat” – fogalmazott Para-Kovács Imre.

Varga Jennifer / 24.hu

Azt akarják, hogy legyetek bűnözők!

3-6-szoros adóemelést jelent az, amit most elfogadtak – mondja az ügyvéd, aki szerint nem megoldani akarja a problémát a kormány, hanem kapkod, és visszahozza a feketegazdaságot.

Azt mondja a katázóknak és hozzátartózóiknak, vagyis kb másfél millió embernek, hogy csaljatok újra, jöjjön vissza az a világ, hogy megint elkezdünk kockás füzetbe vezetni a bevételeinket.

Azt akarják, hogy legyetek bűnözők, úgy, mint azok, akik ezt a törvényt megszavazták!

Kriminalizálják a katásokat

Mi lehet ennek a döntésnek a célja? – tette fel a kérdést Tompa Andrea. A honatyák azon is elcsodálkozhattak, hogy van még kreatívipar, pedig mindent megtettek azért, hogy ne legyen. Még mindig vannak független színházak, független, katázó újságírók, írók, festők, nyelvtanárok? – tette fel újfent a kérdést az író, aki szerint kriminalizálják a katásokat.

Varga Jennifer / 24.hu

Tompa Andrea szólal fel

Félmillió embert érint, és az egész országot – mondta az író. Szerinte a képviselők a parlamentben is számtalan katás szolgáltatását élvezték eddig.

Ugyanaz történik most, mint amikor a színházak taóját vették el – mondja Tompa Andrea, aki próbálja elmesélni, elképzelni, hogyan született a törvény.

Késik a kezdés

A szervezők tájékoztatása szerint 20-25 perccel később indítják a rendezvényt, mert még sokan csak most érkeznek.

Többen vannak, mint kedden

A meghírdetett kezdési időpontra lazán megtelt a palament előtti placc. Már most jóval többen vannak, mint a keddi hídfoglalós akciókon összesen.

Öten szólalnak majd fel

  • Szabó-Szontágh Luca, improvizációs színész és tréner
  • Tompa Andrea, író
  • Para-Kovács Imre, újságíró
  • Ésik Sándor ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa főszerkesztője
  • Gelencsér Ferenc, Momentum elnöke

Egyelőre nagyon kevesen vannak

A 18 órára meghirdetett demonstráció helyszínén 10 perccel a kezdés előtt tudósítónk szerint több a rendőr, mint a tüntető. Utóbbiak nagyjából 20-an lehetnek a Kossuth téren.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik